Wydarzenie ma na celu integrację, aktywizację i wsparcie lokalnych społeczności, promocję polskich produktów i dziedzictwa kulinarnego oraz wymianę międzypokoleniowej wiedzy, umiejętności i przekazanie tradycji młodszym pokoleniom. W ramach festiwalu koła gospodyń wiejski z województwa świętokrzyskiego rywalizowały w kilku konkurencjach.
- Konkursów jest kilka, ten najbardziej smakowity to konkurs kulinarny. Ponad 25 kół zgłosiło się do tej rywalizacji. Prezentowane jedzenie to dobra, świętokrzyska kuchnia - mówił Jacek Kowalczyk, dyrektor MCK i juror konkursów.
W tym najsmaczniejszym konkursie zwycięską potrawą okrzyknięta została porka z pipkami i surówką z kapusty kiszonej przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki z gminy Górno.
- Głównym składnikiem tego dania są żołądki gęsie, które dusimy z cebulką na maśle. Ważna jest tu też porka, czyli ugotowane ziemniaki, później ugniecione z dodatkiem mąki - mówiły gospodynie w KGW Radlinianki.
Oprócz nagrody pieniężnej panie z KGW Radlinianki będą miały możliwość zaprezentowania swojej potrawy w najbliższy weekend w Warszawie, gdzie odbędzie się finał Festiwalu Polska od Kuchni.
- Przyjadą do nas finaliści ze wszystkich województw, także to będzie ogromne wydarzenie. Myślę, że zarówno dla nas jak i dla kół będzie to wspaniała zabawa - mówiła Paulina Żółtańska, organizator festiwalu.
Koła Gospodyń Wiejskich podczas wydarzenia oceniane były też w konkursie artystycznym, a gospodynie rywalizowały również o tytuł miss wdzięku. Teraz pozostaje nam trzymać kciuki aby koła reprezentujące nasze województwo docenione zostały na arenie ogólnopolskiej.





























Napisz komentarz
Komentarze