Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
czwartek, 18 grudnia 2025 09:52
Reklama Radio Rekord Świętokrzyskie

WÓLKA BAŁTOWSKA - tam robią najlepszą gęsinę

Gęś na czerwonej kapuście według przepisu pań z KGW Wólka Bałtowska zwyciężyła w konkursie kulinarnym, towarzyszącym wczorajszemu Święto Gęsiny w Rakowie.

W niedzielnej rywalizacji uczestniczyły Koła Gospodyń Wiejskich z całego województwa. Głównym celem przedsięwzięcia było promowanie i popularyzacja walorów smakowych gęsiny, upowszechnianie jej jako produktu regionalnego, a także promocja bogactwa regionalnego dziedzictwa kulinarnego.

Komisja konkursowa, składająca się z przedstawicieli regionalnych instytucji z branży rolniczej i samorządowej oraz kucharza -eksperta, dokonała oceny  potraw. Każde danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich zgodnie z regulaminem rywalizacji zawierało przynajmniej jeden z 92 produktów regionalnych województwa świętokrzyskiego, wpisanych na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W ramach tegorocznych zmagań, uczestnicy rywalizacji przygotowali 13 potraw z gęsiny, wzbogacając bazowe produkty własnymi składnikami dostępnymi w kuchni polskiej, wykazując się przy tym doświadczeniem kulinarnym i kunsztem kucharskim. Konkursowych potraw można było spróbować podczas finału.

Pierwsze miejsce zajęła „Gęś na czerwonej kapuście” przygotowana przez  Koło Gospodyń Wiejskich z Wólki Bałtowskiej w powiecie ostrowieckim.  Drugie miejsce „Gęś mamusi” KGW Wysoczanki z powiatu staszowskiego. Natomiast trzecie miejsce wywalczyło KGW Uściszowice, powiat kazimierski, przygotowując „Gąskę śliwką pachnącą”.

Gratką dla przybyłych była również degustacja gęsich żołądków.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze