W niedzielnej rywalizacji uczestniczyły Koła Gospodyń Wiejskich z całego województwa. Głównym celem przedsięwzięcia było promowanie i popularyzacja walorów smakowych gęsiny, upowszechnianie jej jako produktu regionalnego, a także promocja bogactwa regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
Komisja konkursowa, składająca się z przedstawicieli regionalnych instytucji z branży rolniczej i samorządowej oraz kucharza -eksperta, dokonała oceny potraw. Każde danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich zgodnie z regulaminem rywalizacji zawierało przynajmniej jeden z 92 produktów regionalnych województwa świętokrzyskiego, wpisanych na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W ramach tegorocznych zmagań, uczestnicy rywalizacji przygotowali 13 potraw z gęsiny, wzbogacając bazowe produkty własnymi składnikami dostępnymi w kuchni polskiej, wykazując się przy tym doświadczeniem kulinarnym i kunsztem kucharskim. Konkursowych potraw można było spróbować podczas finału.
Pierwsze miejsce zajęła „Gęś na czerwonej kapuście” przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wólki Bałtowskiej w powiecie ostrowieckim. Drugie miejsce „Gęś mamusi” KGW Wysoczanki z powiatu staszowskiego. Natomiast trzecie miejsce wywalczyło KGW Uściszowice, powiat kazimierski, przygotowując „Gąskę śliwką pachnącą”.
Gratką dla przybyłych była również degustacja gęsich żołądków.


















Napisz komentarz
Komentarze