Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 13 grudnia 2025 00:23

Lokalne smakołyki w Świętokrzyskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Kolejni producenci lokalnych produktów spożywczych wytwarzanych w regionie świętokrzyskim zyskało pozytywną opinię Zespołu Opiniującego ds. Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Kolejni producenci lokalnych produktów spożywczych wytwarzanych w regionie świętokrzyskim zyskało pozytywną opinię Zespołu Opiniującego ds. Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Do 89 obecnych członków świętokrzyskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dołączyła np. Pasieka Stępień z Bidzin, wytwórcy ciast i tortów z Mirca czy browar z Kurozwęk, który jest między innymi partnerem realizowanego przez radio Rekord projektu w Kobiecym Klimacie. A Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która dąży do rozwijania turystyki kulinarnej poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej. Do świętokrzyskiej sieci należą np. zakład przetwórstwa mięsnego Ankaz z Kunowa, cukiernia u Szarego z Opatowa, piekarnia Jadwigi Bednarskiej z Iwanisk, kozia Farma Zagaje z Gromadzic czy Fundacja prowadzona przez siostrę Małgorzatę Chmielewska w Jankowicach.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze