Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 20 grudnia 2025 02:41
Reklama Radio Rekord Świętokrzyskie

Czy warto jeść węglowodany?

Właściwy rodzaj węglowodanów w diecie może korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie! Jaka jest różnica między kanapką zrobioną na białym chlebie a kanapką zrobioną w 100% z chleba pełnoziarnistego? Albo jaka jest różnica między frytkami, a sałatką ze szpinaku, pomidorów, marchewki i fasoli czerwonej.

Czy węglowodany są zdrowe?

W ciągu ostatnich pięciu lat reputacja węglowodanów uległa gwałtownej zmianie. Z jednej strony węglowodany były okrzyknięte najgorszym składnikiem modnych diet. Z drugiej strony, niektóre węglowodany były również promowane jako zdrowe składniki odżywcze związane z niższym ryzykiem chorób przewlekłych. A więc jak jest naprawdę? Węglowodany są dobre czy złe? Na szczęście łatwo jest oddzielić to, co dobre, od tego, co złe.

Węglowodany złożone

Możemy czerpać korzyści zdrowotne z dobrych węglowodanów, wybierając węglowodany bogate w błonnik. Są to węglowodany, które są powoli wchłaniane przez nasz organizm, co zapobiega skokom poziomu cukru we krwi. Przykładami takich węglowodanów są produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i nasiona fasoli.

Węglowodany proste

Możemy zminimalizować ryzyko zdrowotne związane ze spożywaniem produktów zawierających szkodliwe węglowodany, jedząc mniej węglowodanów rafinowanych i przetworzonych, które pozbawiają nas dobroczynnego błonnika. Przykładami takich węglowodanów są takie produkty jak białe pieczywo i biały ryż.

Dlaczego węglowodany są ważne?

Według najnowszych wytycznych zaleca się, aby ludzie skupili się na wprowadzaniu do swojej diety większej ilości dobrych węglowodanów z błonnikiem. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, minimalizując jednocześnie ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, dorośli powinni spożywać od 45% do 65% kalorii z węglowodanów, od 20% do 35% z tłuszczów i od 10% do 35% z białek. Wielu dietetyków może rekomendować róne wartości dobrane do stylu życia i indywidualnych predyspozycji danej osoby. podobnie jest w przypadku diety pudełkowej. Catering dietetyczny https://www.uhrabiego.pl/ powienin być na tyle spresoanlizowny, aby uwzględniać odpowiednia struktura diety dostosowana do stylu życia. Osoby zmagające sie z cukrzycą czy insulinoopronościa powinny spożywać około 45% energii w diecie pochodzącej z węglowodanów, natomiast osoby uprawiające sport i prowadzące aktywny tryb życia powinny włączyć do diety nawet do 60% energii pochodzącej z tego makroskładnika. C

Błonnik w diecie

Jest tylko jeden sposób na pozyskanie błonnika - należy spożywać pokarmy roślinne. Rośliny, takie jak owoce i warzywa, zawierają wysokiej jakości węglowodany, które są bogate w błonnik. Badania wykazały, że dieta uboga w błonnik zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Istnieją również dowody na to, że błonnik w diecie może również zapobiegać rakowi jelita grubego i sprzyjać kontroli wagi. Błonnik to ta część pokarmu roślinnego, której człowiek nie jest w stanie strawić. Mimo że błonnik nie jest wchłaniany, ma on wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Błonnik spowalnia wchłanianie innych składników odżywczych spożywanych podczas tego samego posiłku, w tym węglowodanów. To spowolnienie może pomóc w zapobieganiu skokom i wahaniom poziomu cukru we krwi, zmniejszając ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Niektóre rodzaje błonnika zawarte w owsie, fasoli i niektórych owocach mogą również obniżać poziom cholesterolu we krwi. Ponadto błonnik pomaga czuć się sytym, co zwiększa uczucie sytości.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze