Czy węglowodany są zdrowe?
W ciągu ostatnich pięciu lat reputacja węglowodanów uległa gwałtownej zmianie. Z jednej strony węglowodany były okrzyknięte najgorszym składnikiem modnych diet. Z drugiej strony, niektóre węglowodany były również promowane jako zdrowe składniki odżywcze związane z niższym ryzykiem chorób przewlekłych. A więc jak jest naprawdę? Węglowodany są dobre czy złe? Na szczęście łatwo jest oddzielić to, co dobre, od tego, co złe.
Węglowodany złożone
Możemy czerpać korzyści zdrowotne z dobrych węglowodanów, wybierając węglowodany bogate w błonnik. Są to węglowodany, które są powoli wchłaniane przez nasz organizm, co zapobiega skokom poziomu cukru we krwi. Przykładami takich węglowodanów są produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i nasiona fasoli.
Węglowodany proste
Możemy zminimalizować ryzyko zdrowotne związane ze spożywaniem produktów zawierających szkodliwe węglowodany, jedząc mniej węglowodanów rafinowanych i przetworzonych, które pozbawiają nas dobroczynnego błonnika. Przykładami takich węglowodanów są takie produkty jak białe pieczywo i biały ryż.
Dlaczego węglowodany są ważne?
Według najnowszych wytycznych zaleca się, aby ludzie skupili się na wprowadzaniu do swojej diety większej ilości dobrych węglowodanów z błonnikiem. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, minimalizując jednocześnie ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, dorośli powinni spożywać od 45% do 65% kalorii z węglowodanów, od 20% do 35% z tłuszczów i od 10% do 35% z białek. Wielu dietetyków może rekomendować róne wartości dobrane do stylu życia i indywidualnych predyspozycji danej osoby. podobnie jest w przypadku diety pudełkowej. Catering dietetyczny https://www.uhrabiego.pl/ powienin być na tyle spresoanlizowny, aby uwzględniać odpowiednia struktura diety dostosowana do stylu życia. Osoby zmagające sie z cukrzycą czy insulinoopronościa powinny spożywać około 45% energii w diecie pochodzącej z węglowodanów, natomiast osoby uprawiające sport i prowadzące aktywny tryb życia powinny włączyć do diety nawet do 60% energii pochodzącej z tego makroskładnika. C
Błonnik w diecie
Jest tylko jeden sposób na pozyskanie błonnika - należy spożywać pokarmy roślinne. Rośliny, takie jak owoce i warzywa, zawierają wysokiej jakości węglowodany, które są bogate w błonnik. Badania wykazały, że dieta uboga w błonnik zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca. Istnieją również dowody na to, że błonnik w diecie może również zapobiegać rakowi jelita grubego i sprzyjać kontroli wagi. Błonnik to ta część pokarmu roślinnego, której człowiek nie jest w stanie strawić. Mimo że błonnik nie jest wchłaniany, ma on wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Błonnik spowalnia wchłanianie innych składników odżywczych spożywanych podczas tego samego posiłku, w tym węglowodanów. To spowolnienie może pomóc w zapobieganiu skokom i wahaniom poziomu cukru we krwi, zmniejszając ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Niektóre rodzaje błonnika zawarte w owsie, fasoli i niektórych owocach mogą również obniżać poziom cholesterolu we krwi. Ponadto błonnik pomaga czuć się sytym, co zwiększa uczucie sytości.






Napisz komentarz
Komentarze