Odpowiednio skomponowany smak danej potrawy to gwarancja tego, że cała porcja zniknie z talerza w okamgnieniu. Najprostszym sposobem na wydobycie smaku potrawy jest dodanie do niego szczyptę tajemniczego elementu, jakim jest glutaminian sodu - dzięki szczypcie tej przyprawy wszystko wydaje się być znacznie bardziej smakowite niż zazwyczaj.
Historia powstania glutaminianu sody sięga XIX wieku. Ta słynna dziś substancja, bez której nie sposób wyobrazić sobie smaku wielu dań została wyizolowana przez Karla Ritthausena z glutenu występującego w pszenicy. Kilkadziesiąt lat później zauważono, że wszelkie potrawy, do których dodano ten specyfik wyróżniają się charakterystycznym smakiem - znanym dzisiaj jako piąty smak, czyli "umami". Wszystko to sprawiło, że aktualnie glutaminian sodu jest znany praktycznie na całym świecie, a jego produkcja osiąga każdego roku do 400 000 ton. Nic więc w tym dziwnego, że aktualnie można spotkać go praktycznie wszędzie i stanowi on jedną z najbardziej popularnych przypraw.
Glutaminian sodu - czym jest i czy rzeczywiście jest szkodliwy?
Glutaminian sodu od lat stanowi jeden z najbardziej popularnych sposobów na poprawienie smaku potraw i różnorodnych produktów. Powszechnie wykorzystuje się więc go w branży spożywczej. Na etykietach produktów spożywczych glutaminian sodu występuje również pod oznaczeniem E621.
Wbrew pozorom i licznym mitom dotyczącym żywienia, glutaminian sodu nie jest szkodliwy. Liczne badania wskazują, ze nie ma on szkodliwego działania organizm oraz pracę układu pokarmowego. Przyjmuje się, że podobnie jak każda inna substancja, może on być niekorzystny dla człowieka w przypadku nadmiarowego spożycia. Warto więc zachować zdrowy umiar w spożywaniu produktów z glutaminianem sodu oraz przy wykorzystywaniu go w kuchni - nie warto jednak demonizować jego szkodliwego wpływu na zdrowie.
W jaki inny sposób wzmocnić smak przygotowanych potraw?
Wśród innych sposobów na poprawienie smaku przygotowanych potraw jest poznanie kilku ważnych tajników gotowania. Wśród nich warto znać między innymi taki trick, jak dodanie do pomidorów i wszelkich potraw przygotowanych na ich bazie odrobiny cukru, a także podsmażanie warzyw do zup na odrobinie tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Warto pamiętać, ze smak potraw to nie tylko wysokiej jakości składniki (chociażby prawdziwe masło zamiast słabego pod kątem jakości miksu tłuszczowego), ale również odpowiednie przyprawienie - w kuchni można śmiało eksperymentować z poszczególnymi przyprawami i zołami, które w znaczący sposób wpływają na postrzeganie danej potrawy oraz wzmacniają jej smak. Oprócz soli i pieprzu, czyli dwóch najbardziej znanych przypraw, warto także wykorzystać paprykę słodką bądź ostrą, majeranek, czosnek niedźwiedzi, kminek, kurkumę lub kolorowy pieprzy. Inspiracji co do wzmocnienia smaku przygotowanych potraw jest naprawdę wiele i warto z nich korzystać, aby obiad czy inny posiłek smakował całej rodzinie!






Napisz komentarz
Komentarze