Wybór Ostrowca Świętokrzyskiego jako miasta, w którym odbył się finał wojewódzki festiwalu nie był przypadkowy.
- "Ostrowiec Świętokrzyski jest pięknym miastem, ale przede wszystkim bardzo gościnnym. Po zeszłorocznym festiwalu nie mogliśmy już wybrać innego miasta w województwie świętokrzyskim i mam nadzieję, że zagościmy już tu na stałe" - powiedziała Maria Lewicka, dyrektor biura festiwalowego.
Koła gospodyń wiejskich rywalizowały w pięciu kategoriach, ta najważniejsza rywalizacja dotyczyła oczywiście tradycyjnych potraw.
- "Oceniamy oprócz smaku zakorzenienie tego dania w tradycji, w tym roku motywem przewodnim jest wesele, także te potrawy musiały być serwowane na takich przyjęciach" - mówił Jacek Kowalczyk, dyrektor MCK w Ostrowcu Św.
W konkursie powiat ostrowiecki reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Wólki Pętkowskiej, które przygotowało warkocz z polędwicy podawany z karmelizowaną marchewką, dipem pietruszkowym i opiekanymi ziemniakami.
- "To jest bardzo ciekawa potrawa, przede wszystkim jest to pięknie zaplecione właśnie jak warkocz i nadziewane jest porem i boczkiem" - mówiła Kamila Kurek, zastępca przewodniczącej koła.
Zwycięzcą w kulinarnym konkursie okazało się KGW Skorzeszanki, które przygotowało kutki z kaszą, czyli inaczej mówiąc flaki z kaszą. II miejsce zajęło KGW Kierzanki za golonkę w kapuście, a miejsce III zgarnęło KGW Kozłów serwując kugiel.
Teraz najlepsi z najlepszych z 16 województw w kraju wezmą udział w rywalizacji ogólnopolskiej, która odbędzie się 1 października na PGE Narodowym.
Najlepsza potrawa w województwie świętokrzyskim wybrana!
27 kół gospodyń wiejskich z województwa świętokrzyskiego zaprezentowało się w Parku Miejskim w Ostrowcu Świętokrzyskim podczas wojewódzkiego finału konkursu "Polska od Kuchni". Było smacznie, wesoło i kolorowo.
- 22.08.2022 12:23












Napisz komentarz
Komentarze