W ramach zadania od maja do sierpnia odbywały się integracyjne warsztaty kulinarne, na których uczestnicy zdobyli wiedzę na temat lokalnych potraw, odkryli wiele tajemnic zdrowej kuchni, skosztowali rewelacyjnych dań, a przede wszystkim zyskali nową wiedzę i poszerzyli swoje kulinarne horyzonty. Uczestnictwo w warsztatach pokazało, że sztuka kulinarna to ważny element naszego dziedzictwa, a czas spędzony na wspólnym przygotowaniu posiłków może być sposobem na pogłębienie więzi międzyludzkich, a nawet międzypokoleniowych. Za środki pozyskane z projektu została zakupiona gofrownica, namiot wystawienniczy, artykuły spożywcze i papiernicze.
Podsumowaniem projektu był piknik rodzinny, który odbył się 27 sierpnia obok siedziby KGW w Kotlicach. Dla uczestników przygotowane były animacje, konkursy sportowe, dmuchana zjeżdżalnia oraz poczęstunek przygotowany przez uczestników projektu.
Inicjatywa została realizowana w ramach projektu „Świętokrzyski Fundusz Lokalny” dofinansowanego ze środków Rządowego Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich NOWE FIO na lata 2021- 2030. Regionalnym Operatorem Projektu jest: Fundacja Imienia Stefana Artwińskiego.






Napisz komentarz
Komentarze