Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
poniedziałek, 15 grudnia 2025 23:48

KGW Włostów wśród zwycięzców konkursu Smakujemy Lokalnie

Wśród finałowej dziesiątki zwycięzców konkursu Smakujemy Lokalnie, znalazło się KGW we Włostowie z pow. opatowskiego, które reprezentowało nasze województwo ciastem drożdzowym zwanym "burocorz".
KGW Włostów wśród zwycięzców konkursu Smakujemy Lokalnie

Źródło: fot. KGW Włostów/fb

Koło Gospodyń Wiejskich z Włostowa, zostało wyróżnione spośród 300 zgłoszeń z całego kraju. Powstało w 2019 roku.  Ma piętnastu członków czynnie działających a jego siedzibą jest Gminny Ośrodek Kultury. W ubiegłym tygodniu, włostowskie koło znalazło się w gronie dziesięciu finalistów konkursu  grantowego, biorących udział w programie Smakujemy Lokalnie.

Jury konkursowe oceniało nie tylko warstwę kulinarną i estetyczną dań, ale również zaangażowanie w działania na
rzecz lokalnej społeczności. 
 
- Do konkursu zgłosiliśmy się z naszym burocorzem. To ciasto drożdzowe, do którego dodaje się startego, ugotowanego buraka cukrowego. Burak nadaje wilgoci i sprawia, że ciasto można dłużej przechowywać - mówi Szymon Banaś, przewodniczący KGW. 
 
 A o walorach zdrowotnych i smakowych buraka, dobrze przekonani są mieszkańcy tej części powiatu opatowskiego. Przez ponad 100 lat, mieściła się tam Cukrownia Włostów. Uprawiano ogromne ilości tego warzywa. Kiedy były wykopki, to babcie, prababcie piekły ciasto, które jest naprawde bardzo dobre - tłumaczą historię burocorza przedstawiciele koła. 
 
Nagrodą, którą koło otrzymało w konkursie jest grant w wysokości 10 tys. zł, którą koło przeznaczy na cele statutowe swojej działalności, dokładnie jeszcze te plany nie są znane. 
 
KGW we Włostowie ma zaplanowane na ten rok dużo wydarzeń gminnych i powiatowych. - Narazie trzeba troche odpocząć i ochłonąć na końcu jednego i z początkiem drugiego sezonu. Towarzyszy nam dużo wrażeń z gali w Warszawie - mówi Szymon Banaś. 
 
A wśród planów są m.in kiermasz wielkanocny, na które koło zrobi ozdoby i będzie piekło ciasta. Wcześniej ma się odbyć choinka dla dzieci z Włostowa, w którą czynnie zaangażują się miejscowe gospodynie, robiąc popularny popcorn czy watę cukrową. 
 
W konkursie zostało wyróżnione także Koło Gospodyń Wiejskich ALLE BABKI z gminy Brody. Zaprezentowały danie pazibroda.  To charakterystyczna potrawa dla północno - zachodniej części województwa świętokrzyskiego i kielecczyzny. Na danie składają się gotowane ziemniaki, utłuczone z kiszoną kapustą i okraszone skwarkami ze słoniny.
 
- Polska tradycja kulinarna jest niezwykle bogata, co odzwierciedlały tegoroczne zgłoszenia. Różnorodność dań, ich
historia i sposób prezentacji przez Koła były naprawdę imponujące. To, co dla mnie było najważniejsze przy ocenie to
możliwość dotarcia z tym daniem do szerokiego grona odbiorców w Polsce, i nie tylko. Tradycja kulinarna regionów
jest tak wspaniała, że powinniśmy się nią chwalić!” – informuje ekspert kulinarny Łukasz Konik, przewodniczący
jury.
 
„Smakujemy Lokalnie” to program Carrefour Polska, którego celem jest promocja polskiej tradycji kulinarnej oraz
aktywizacja kobiet z obszarów wiejskich. Marka od lat wspiera polskie rolnictwo i przetwórstwo, budując relacje
pomiędzy konsumentami, a dostawcami pochodzącymi z najbliższej okolicy danego sklepu. 

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze