Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
czwartek, 18 grudnia 2025 18:31
Reklama MAL POL

Majówka w Tokarni: Świętokrzyski Festiwal Smaku

Największy w regionie festiwal kulinarnych pyszności - Świętokrzyski Festiwal Smaków.
Majówka w Tokarni: Świętokrzyski Festiwal Smaku

Źródło: Starostwo Powiatowe w Kielcach

Będzie z nami ponad 120 wystawców, którzy stworzą przepiękny kiermasz rękodzieła, produktów regionalnych i przysmaków. Przyjadą regionalni twórcy ludowi z ręcznie wykonanymi przedmiotami o charakterze zdobniczym i obrzędowym. Lokalni producenci będą oferowali swoje tradycyjne produkty: miody, wędliny, pieczywo, sery.

Podczas dwóch dni wytrawnej zabawy przy dźwiękach naszych Kapel i Zespołów Ludowych będzie można skosztować doskonałych potraw kuchni świętokrzyskiej. Znajdą tam się także „Smaki żydowskiej Paschy”, które zaprezentuje Magda, znana blogerka kulinarna (Smak Odzyskany). Będzie można skosztować bigosu z pokrzywą, kreplachami i macą z żydowskim twarożkiem.

Z wyjątkową ofertą zaprezentuje się Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, na stoiskach przez dwa festiwalowe dni będziemy mogli tu kupić regionalne i ekologiczne produkty: oleje i oliwy, wina, przetwory, sery, soki, słodycze a nawet makarony. Zaspokoimy także podniebienia wielbicieli majówkowego grilla.
 
KGW Zrecze Chałupczańskie zaprosi na bigos z pokrzywą, kreplachy i macę z żydowskim twarożkiem. „Bistro jak w Domu” zaproponuje naleśniki, cymes w wersji wytrawnej oraz wiele innych potraw żydowskiej kuchni. Pierwszego dnia zostanie rozstrzygnięty konkurs kulinarny dla KGW o przewrotnej nazwie „Zróbmy sobie jaja” . Do konkursu zostało zgłoszonych 12 potraw : między innymi tradycyjna zupa szczawiowa, Kapuściana baba z jajami, Cwaniak włoszczowski w krzakówce, Ptaszki w gniazdku, Jaja wsadzone, Strawczyneckie wariacje jajeczne, Łopuszańskie jaja na dziko, Jajeczno- jaglany zawijaniec po Sadłowicku, Jasieńkowe dzyndzołki, Ale jaja. Uciekła mi przepióreczka w proso, Jaja po naszemu. Komisji kulinarnej będzie przewodniczył Mirosław Ciołak, uznany szef kuchni, promotor kuchni świętokrzyskiej.
 

PROGRAM:

4 maja 2024 r.
  • wystąpią: Kapela Działoszacy, Zespół Korytniczanki, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Kapela Jędrzej, Zespół Pieśni i Tańca ze Strawczynka, Kapela Heńka z Małogoszcza,
  • prelekcja “Tradycje kulinarne Kielecczyzny” – dr Alicja Trukszyn – etnograf, folklorysta,
  • konkurs kulinarny “Zróbmy sobie jaja” – konkurs adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich, Gospodarstw Agroturystycznych oraz Instytucji Kultur. Tematem jest przygotowanie potrawy, której głównym składnikiem są jaja lub przygotowanie potrawy o humorystycznej tematyce lub składzie.
5 maja 2024 r
  • godz. 11.00 Msza Święta,
  • wystąpią: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz, Kapela od Połańca, Zespół Pieśni i Tańca Łopuszno, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka,
  • konkurs na “Najpiękniejsze stoisko Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków”.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze