Konkurs skierowany był do uczniów klas gastronomicznych Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach.
Oprócz tematu przewodniego były też produkty obowiązkowe do wykorzystania jak czekolada marki Callebaut , śmietanka 32% od Debic i owoce liofilizowane z Lioforte. Poza tym ograniczenie czasu do 3 godzin i już można było puścić wodze fantazji. W rywalizacjach wzięło udział sześć zespołów. Te składały się z dwóch osób, szefa zespołu i zastępcy. Zawodnicy stanęli na wysokości zadania. Rywalizacja była zacięta, a smakołyki najróżniejsze. Przygotowali między innymi roladę czekoladową z kremem z owoców leśnych, tiramisu pistacjowe z liofilizowanymi malinami, roladę cytrynową z chantilly limonkowym. Była też rolada szpinakowa z musem malinowym, która ostatnio podbija imprezy.
Ostatecznie jurorów najbardziej zachwyciła rolada z kremem pistacjowym i galaretką z wiśni Kamili Wiewióry i Klaudii Kuty. Ciasto udekorowane było jadalnymi kwiatami. II miejsce przyznano za roladę cytrynową z chantilly limonkowym, którą przygotowały Julia Kratz i Maria Chrzanowska.
III miejsce otrzymały Paulina Kielesińska i Paulina Błaszczyk, autorki rolady czekoladowej z kremem z owoców leśnych.




























Napisz komentarz
Komentarze