Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
niedziela, 14 grudnia 2025 13:22

Rolada biszkoptowa i słodkie finger foody w postaci uroczych deserów w słoiku

Istne cuda powstały 15 maja w kieleckim Zespole Szkół ZDZ. Zorganizowano tam kulinarną rywalizację. Temat przewodni konkursu był zdecydowanie słodki i brzmiał: Rolada biszkoptowa i słodkie finger foody w postaci uroczych deserów w słoiku.

Konkurs skierowany był do uczniów klas gastronomicznych Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach.

Oprócz tematu przewodniego były też produkty obowiązkowe do wykorzystania jak czekolada marki Callebaut , śmietanka 32% od Debic i owoce liofilizowane z Lioforte. Poza tym ograniczenie czasu do 3 godzin i już można było puścić wodze fantazji. W rywalizacjach wzięło udział sześć zespołów. Te składały się z dwóch osób, szefa zespołu i zastępcy. Zawodnicy stanęli na wysokości zadania. Rywalizacja była zacięta, a smakołyki najróżniejsze. Przygotowali między innymi roladę czekoladową z kremem z owoców leśnych, tiramisu pistacjowe z liofilizowanymi malinami, roladę cytrynową z chantilly limonkowym. Była też rolada szpinakowa z musem malinowym, która ostatnio podbija imprezy.

Ostatecznie jurorów najbardziej zachwyciła rolada z kremem pistacjowym i galaretką z wiśni Kamili Wiewióry i Klaudii Kuty. Ciasto udekorowane było jadalnymi kwiatami. II miejsce przyznano za roladę cytrynową z chantilly limonkowym, którą przygotowały Julia Kratz i Maria Chrzanowska.

III miejsce otrzymały Paulina Kielesińska i Paulina Błaszczyk, autorki rolady czekoladowej z kremem z owoców leśnych.

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze