W ponad 55-letniej działalności Ośrodek przechodził transformacje i funkcjonował pod różnymi szyldami. Zawsze jednak głównym zadaniem wykwalifikowanej kadry było upowszechnianie wiedzy rolniczej i wdrażanie nowin w gospodarstwach wiejskich. Doradca był pośrednikiem między nauką a praktyką. I do dziś tak jest. Dawniej słowem kluczem był POSTĘP, dziś najczęściej powtarzanym jest INNOWACYJNOŚĆ. Jednak wciąż chodzi o to samo. O zaszczepianie nowatorskich pomysłów w głowach rolników, potem w ich gospodarstwach. O sięganie po unijne fundusze. O dostosowanie rolnictwa do zmieniających się uwarunkowań i globalnych wyzwań.
W naszym Ośrodku stawiamy także na doświadczalnictwo prowadzone na własnym polu doświadczalnym w Modliszewicach. Na poletkach rolnicy mają doskonałą okazję do porównania odmian między sobą. Mogą w sposób praktyczny dobrać odmiany do zasiewu w swoim gospodarstwie, a także porównać skuteczność zastosowanych technologii ochrony roślin i nawożenia. Wyniki doświadczeń są dla rolników cenną wskazówką, a także znakomitym przykładem do upowszechniania. A to wszystko pod fachowym okiem naszego doradcy.
Na szczególną uwagę zasługuje także Świętokrzyska Kuźnia Smaków® - szlak kulinarny, od podstaw stworzony przez naszych doradców, którzy z wyczuciem czasu rozpoznali potrzeby nie tylko producentów lokalnej i regionalnej żywności, ale i świadomych konsumentów, a ci w poszukiwaniu kulinarnych przygód „przemierzają wytyczony szlak”. Na mapie mamy już 103 obiekty z certyfikacjami. Restauratorzy, rolnicy, drobni przetwórcy „od świętokrzyskich specjałów” pokazują smak i zapach rodzimego zakątka. I wspólnie budujemy, i promujemy lokalną markę – Świętokrzyska Kuźnia Smaków®.













Napisz komentarz
Komentarze