Podczas Festiwalu odbędą się dwa konkursy kulinarne: „Smaki lata zamknięte w słoiku” (kategoria owoce i kategoria warzywa) „Papryka, buraczek a może kabaczek...jesienne wariacje”.
W kulinarne szranki staną 24 podmioty-( przede wszystkim KGW) z 11 gmin powiatu kieleckiego, które będą rywalizować o „Złotą Patelnię Starosty”.
Galaretka z wierzbówki kiprzycy, pączki lipowe w zalewie, zupa z bobem, placki z kabaczka z dodatkiem buraczka, cukiniowe smarowidło do chleba, papryka nadziewana smakami jesieni, czekośliwka - to tylko niektóre z blisko 50 zgłoszonych do konkursów potraw.
Jury w składzie: starosta kielecki Tomasz Pleban, członek Zarządu Powiatu w Kielcach Mirosław Gębski, zawodowy kucharz Michał Markowicz, redaktor Anna Krawiecka, kierownik Wydziału Kultury i Zabytków w Starostwie Powiatowym w Kielcach Beata Piotrowska-Wróbel, oceni estetykę i formę podania, sposób prezentacji, walory smakowe, a także innowacyjność przygotowanych potraw.
Kulinarną część wydarzenia dopełnią występy artystyczne. Ze sceny popłynie muzyka ludowa Gór Świętokrzyskich. Wystąpią: Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Kapela Adaśki, Zespół Pieśni i Tańca Żeromszczyzna, Kapela Zespołu Pieśni i Tańca Żeromszczyzna, Dąbrowianki, Brzezinianki, Kopcowianki.
Zapraszamy na to wyjątkowe wydarzenie do Ciekot już w tę niedzielę! Wstęp wolny.






Napisz komentarz
Komentarze