Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
środa, 24 grudnia 2025 00:40
Reklama MAL POL

Lodówka pełna dobra

Święta Bożego Narodzenia to czas radości i obfitości, ale często także nadmiaru jedzenia, które pozostaje po uroczystych posiłkach. Barszcz, pierogi czy ryby nie muszą trafiać do kosza – można je przekazać potrzebującym za pośrednictwem lodówek społecznych.

Jak działają jadłodzielnie?

Jadłodzielnie to rozwiązanie dla osób, które chcą podzielić się nadmiarem żywności. Zasada jest prosta: jeśli masz za dużo jedzenia, zostawiasz je w lodówce społecznej. Jeśli czegoś potrzebujesz, możesz to stamtąd wziąć.

Do lodówek społecznych trafiają różne produkty – od pieczywa, warzyw, owoców, po gotowe potrawy i przetwory. Ważne, aby jedzenie było świeże, z aktualnym terminem przydatności do spożycia i odpowiednio zapakowane.

Lodówki społeczne w Kielcach

W Kielcach działają dwie lodówki społeczne stworzone w ramach Budżetu Obywatelskiego:

  • przy Środowiskowym Domu Samopomocy (ul. Miodowa 7),
  • przy Szpitalu Kieleckim św. Aleksandra (ul. Kościuszki 25).

Każdy może w tych miejscach zostawić jedzenie, którego ma za dużo, lub skorzystać z produktów, które tam znajdzie. Lodówki są monitorowane i zarządzane przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, a na każdej z nich widnieje regulamin określający zasady korzystania.

Dodatkowo przy ul. Sienkiewicza 76, obok restauracji Ferment, działa stacja społeczna zorganizowana przez Instytut Dizajnu. Można tam nie tylko zostawić żywność, ale także produkty suche czy chemię gospodarczą.

Wskazówki dotyczące przekazywania żywności

Aby korzystanie z jadłodzielni było bezpieczne i skuteczne, warto przestrzegać kilku zasad:

  • Przekazywane produkty powinny być świeże i mieć aktualny termin ważności.
  • Dania przygotowane w domu lub restauracji należy opisać, podając nazwę, datę przygotowania oraz skład – szczególnie uwzględniając alergeny.

Nie tylko na święta

Lodówki społeczne są dostępne przez cały rok. Niezależnie od okazji, gdy zostanie Ci nadmiar jedzenia – po świętach, spotkaniach rodzinnych czy zakupach – możesz je przekazać innym. To doskonały sposób na wsparcie potrzebujących i ograniczenie marnowania żywności.

Zamiast wyrzucać jedzenie, warto je ofiarować – drobny gest, który może przynieść komuś realną pomoc.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze