Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 20 grudnia 2025 14:32
Reklama

Rzekomy pomór drobiu w gminie Mniów. Prowadzone są działania kryzysowe

W związku z potwierdzeniem drugiego ogniska rzekomego pomoru drobiu na terenie gminy Mniów, wicewojewoda Michał Skotnicki zwołał nadzwyczajne posiedzenie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Spotkanie miało na celu omówienie dotychczasowych działań oraz koordynację dalszych kroków w walce z rozprzestrzenianiem się choroby.
Rzekomy pomór drobiu w gminie Mniów. Prowadzone są działania kryzysowe

Źródło: Świętokrzyski Urząd Wojewódzki

Rzekomy pomór drobiu to wysoce zakaźna choroba wirusowa ptaków, na którą szczególnie podatne są kury domowe. Jej wystąpienie stanowi poważne zagrożenie dla lokalnej branży drobiarskiej. Pierwsze ognisko choroby wykryto w minionym tygodniu w komercyjnym gospodarstwie w Mniowie, w którym znajdowało się ponad 27 tysięcy sztuk drobiu. Kolejne ognisko, potwierdzone wczoraj, stwierdzono w mniejszym, niekomercyjnym gospodarstwie, gdzie hodowano 280 ptaków. Inspekcja weterynaryjna, we współpracy z lokalnymi władzami i służbami, wdrożyła procedury przewidziane na wypadek wystąpienia choroby, w tym działania likwidacyjne oraz sanitarne.

Podczas narady Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego podkreślono konieczność ścisłego przestrzegania zapisów rozporządzenia Wojewody Świętokrzyskiego dotyczącego zwalczania rzekomego pomoru drobiu. Wokół ognisk choroby wyznaczono strefy objęte ograniczeniami: obszar zapowietrzony oraz obszar zagrożony. Na tym terenie obowiązuje m.in. nakaz przetrzymywania drobiu i innych ptaków w zamknięciu. Wszystkie obszary zostały odpowiednio oznakowane.                     

Rozporządzenie wojewody wprowadza również obowiązek dezynfekcji pojazdów i sprzętu wykorzystywanego do transportu drobiu, a także stosowania środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby mające kontakt z ptakami. Ma to ograniczyć rozprzestrzenianie się choroby. 

Inspekcja weterynaryjna i Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzą kontrolę targowisk, sprawdzając legalność pochodzenia oraz jakość oferowanego tam mięsa drobiowego. Prowadzony jest również monitoring  gospodarstw hodowlanych, by zapobiegać kolejnym przypadkom wystąpienia choroby.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze