Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 13 grudnia 2025 15:10

Zupa Koła Gospodyń Wiejskich z Jacentowa podbiła serca jurorów

Pomimo deszczowej aury na Placu Rekreacyjno - Wypoczynkowym "Promenada" w Opatowie odbył się finał konkursu Etno Świętokrzyskie pod patronatem posła na Sejm RP Bartłomieja Dorywalskiego i starosty powiatu opatowskiego Tomasza Stańka. Gościem wydarzenia była wicemarszałek województwa świętokrzyskiego Renata Janik. W kategorii kulinarnej zwyciężyły Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Jacentowa w powiecie opatowskim. Ich zupa, sporządzona według tradycyjnej, babcinej receptury okazała się strzałem w przysłowiową "dziesiątkę".

Konkurs Etno Świętokrzyskie zorganizowany został przez Fundację Świętokrzyską i składał się z trzech kategorii; konkurs muzyki ludowej, skierowany do grup typu koła gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, jaki do osób indywidualnych, konkurs rękodzieła artystycznego ludowego o podobnym do pierwszej kategorii zakresie odbiorców oraz konkurs kulinarny skierowany do kół gospodyń wiejskich. Do konkursu zgłosiło się mnóstwo uczestników z całego województwa świętokrzyskiego. Jak przyznaje prezes Fundacji Świętokrzyskiej Ksenia Kowalczyk i tym samym organizator konkursu, jury miało nie lada wyzwanie, by wskazać zwycięzców. 

- Z ponad stu pięćdziesięciu zgłoszeń jury miało bardzo ciężki orzech do zgryzienia aby wybrać finalistów. Chcielibyśmy aby nasz konkurs stał się taką tradycją w regionie, ponieważ kultura regionu świętokrzyskiego jest bardzo bogata i bardzo ciekawa. Chcielibyśmy to kultywować i wspierać. - dodaje Ksenia Kowalczyk, prezes Fundacji Świętokrzyskiej. 

To jak ważna jest kultura i tradycja regionu świętokrzyskiego, przy tego typu wydarzeniach, zawsze podkreśla starosta opatowski Tomasz Staniek. 

- To jest przekazywanie kultury ludowej, a więc naszych przodków. Przekazywanie naszej kultury świętokrzyskiej przyszłym pokoleniom. Kultywowanie tradycji zarówno kulinarnej, kultury śpiewu i tańca. Przenosimy i przedłużamy tradycję aby ona trwała. - zaznacza starosta Tomasz Staniek. 

W kategorii kulinarnej zwyciężyły Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jacentowie, w powiecie opatowskim, za sprawą tradycyjnej zupy o dość niekonwencjonalnej nazwie " Pabździocha". 

-  Jest to zupa babcina, taka jaką dawniej nasze babcie gotowały więc my też to teraz zaczęłyśmy kultywować, a że konkurs jest etno więc doszłyśmy do wniosku, że ta potrawa najbardziej nadaje się na taki właśnie konkurs. Pół główki kapusty i ta kapusta musi być taka jesienna, ziemniaczki, boczek wędzony, cebulka, czosnek i przyprawy. - wyjaśnia Genowefa Czarnecka, seniorka KGW Jacentów i Bożena Gromczyk, przewodnicząca koła, zdradzając tym samym składniki do przygotowania zwycięskiej zupy. 

Biorąc pod uwagę spory potencjał regionu świętokrzyskiego w kulturze ludowej, póki co młody konkurs  Etno Świętokrzyskie może wpisać się w kalendarz stałych wydarzeń województwa świętokrzyskiego z myślą o jego tradycji. Nagrodami w konkursie był drobny sprzęt AGD, który z pewnością ułatwi przygotowywanie między innymi tradycyjnych potraw.  



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze