Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 13 grudnia 2025 21:40

Rolnicy świętowali w Bałtowie

Rolnicy z gminy Bałtów świętowali zakończenie żniw. Był więc tradycyjny chleb z tegorocznej mąki, piękne wieńce dożynkowe, msza święta w podziękowaniu za rolniczy wysiłek i oczywiście dożynkowa zabawa, która odbywała się na pałacowym wzgórzu w Bałtowie.
Rolnicy świętowali w Bałtowie

Źródło: foto Fb Radia rekord

Bałtów to przede wszystkim gmina rolnicza, w której coraz częściej pojawiają się także uprawy sadownicze czy miododajne. Bo miód, to także bałtowski przysmak, mówi Hubert Żądło, wójt gminy Bałtów. Najbardziej widowiskowym symbolem dożynek są oczywiście wieńce, które przybierają rozmaite kształty i zachwycają fantazją wykonania i różnorodnością użytych zbóż i płodów rolnych. Wieńce mają różnorodne kształty, ale muszą zawierać tegoroczne zboża, owoce, tzw. suszki i podobne naturalne elementy, mówiły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich "Swojskie Babki" z Kolonii Pętkowskiej. Wieńce po ośpiewaniu na ceremonii dożynkowej trafiają potem do parafialnych kościołów a niektóre nawet do muzeów etnograficznych. 

Nie byłoby dożynek bez starostów. W bałtowskim święcie plonów starostami byli Monika Kołodziejska i Artur Majewski gospodarze uprawiający jak na nasz region imponujące areały, bo 120 i 40 hektarów.

Wybór starostów, czyli najważniejszych osób na tym barwnym święcie plonów, nigdy nie jest przypadkowy. Są to zazwyczaj rolnicy z wyjątkowymi osiągnięciami. Starościną na bałtowskich dożynkach była Monika Kołodziejska, która wraz z rodziną ma jedno z największych obszarowo gospodarstw w tej gminie. Monika Kołodziejska z Wólki Trzemeckiej razem z rodziną uprawia 120 ha ziemi, na której rośnie przede wszystkim różnego rodzaju zboże ale i facelia, roślina miododajna. Starostą za to był Artur Majewski z Pętkowic Koloni, który uprawia kukurydzę. Przyznał, że role jaki im przypadły podczas tego rolniczego święta były wyróżnieniem a tegoroczne zbiory dają powody do zadowolenia.

I to właśnie starostowie święcili a potem częstowali gości chlebem wypieczonym z mąki tegorocznego zbóż.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze