Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 20 grudnia 2025 04:26
Reklama Świętokrzyskie - Radio Rekord

Tajemnica lodów włoskich

Tradycyjne, włoskie lody, zwane „gelato”, co znaczy tyle, co „zamrożony”, to najpopularniejszy rodzaj mrożonego deseru. Ich tajemnica opiera się na tym, że zawsze produkowane są na bazie jednej, tej samej receptury – masa musi zawierać dokładną ilość mleka i śmietanki. Nie ma odstępstw. Dodatki powinny być starannie dobrane i najlepszej jakości. Dzięki temu lody włoskie zachwycają swoim smakiem.

Prawdziwe włoskie lody

Oryginalne lody włoskie wytwarzane są w sposób rzemieślniczy, ręcznie. Można je także uzyskać przy użyciu profesjonalnej maszyny (https://liron-polska.pl/k/maszyny-do-lodow-wloskich/), zachowując ich smak oraz konsystencję. Najważniejszą zasadą obowiązującą wytwórców lodów włoskich jest ta, która mówi o tym, że lody zawsze muszą być świeże – nigdy nie robi się ich „na zapas”. Niezwykle istotna jest także ich receptura. Włosi pozwalają sobie jednak czasami na różne odstępstwa, tworząc na przykład lody o wyrazistych smakach gorgonzoli czy mortaldeli.

Nie takie tłuste, jak się wydaje!

Oryginalne włoskie „gelato” z pozoru wyglądają na bardzo kaloryczne i tłuste. To jednak złudzenie. W tych lodach nie ma więcej niż osiem procent tłuszczu. W „zwykłych” mrożonych deserach zawartość tłuszczu oscyluje wokół dziesięciu, a nawet osiemnastu procent. Do produkcji lodów włoskich wykorzystuje się znacznie mniej śmietany oraz ogranicza się dodawanie cukru. Są też o wiele gęstsze od zwykłych. Mają mniejszą zdolności chłonięcia powietrza, więc ich objętość sztucznie nie wzrasta.

Jakość przede wszystkim

Do produkcji włoskich lodów wykorzystuje się wyłącznie składniki najwyższej jakości. Nie ma tu mowy o używaniu sztucznych barwników, czy mleka bądź śmietanki w proszku. Włosi uwielbiają tworzyć nowe smaki, które czasami wydają się wyjątkowo absurdalne – są to na przykład lody o smaku piwa. Wykorzystywane są także najlepszej jakości dodatki, takie jak czekolada, owoce czy… warzywa. Różnorodność włoskich „gelato” jest przeogromna!

Uniwersytet Włoskich Lodów

We Włoszech, pod Bolonią funkcjonuje Uniwersytet Włoskich Lodów, gdzie można zobaczyć, jak produkowane są mrożone desery oraz dowiedzieć się wielu ciekawostek i faktów. Obok niego istnieje także muzeum Gelato Museum Carpigiani – pod okiem mistrzów każdy zwiedzający może nauczyć się przyrządzać prawdziwe, włoskie lody. To obowiązkowy punkt podroży dla każdego fana mrożonego deseru.

Włoskie lody gwarantują nie tylko niesamowite doznania smakowe, ale też estetyczne. Warto zapoznać się z ich historią oraz ciekawostkami na ich temat. Jeśli będziesz miał okazję, to koniecznie odwiedź Uniwersytet Włoskich Lodów.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze