Prawdziwe włoskie lody
Oryginalne lody włoskie wytwarzane są w sposób rzemieślniczy, ręcznie. Można je także uzyskać przy użyciu profesjonalnej maszyny (https://liron-polska.pl/k/maszyny-do-lodow-wloskich/), zachowując ich smak oraz konsystencję. Najważniejszą zasadą obowiązującą wytwórców lodów włoskich jest ta, która mówi o tym, że lody zawsze muszą być świeże – nigdy nie robi się ich „na zapas”. Niezwykle istotna jest także ich receptura. Włosi pozwalają sobie jednak czasami na różne odstępstwa, tworząc na przykład lody o wyrazistych smakach gorgonzoli czy mortaldeli.
Nie takie tłuste, jak się wydaje!
Oryginalne włoskie „gelato” z pozoru wyglądają na bardzo kaloryczne i tłuste. To jednak złudzenie. W tych lodach nie ma więcej niż osiem procent tłuszczu. W „zwykłych” mrożonych deserach zawartość tłuszczu oscyluje wokół dziesięciu, a nawet osiemnastu procent. Do produkcji lodów włoskich wykorzystuje się znacznie mniej śmietany oraz ogranicza się dodawanie cukru. Są też o wiele gęstsze od zwykłych. Mają mniejszą zdolności chłonięcia powietrza, więc ich objętość sztucznie nie wzrasta.
Jakość przede wszystkim
Do produkcji włoskich lodów wykorzystuje się wyłącznie składniki najwyższej jakości. Nie ma tu mowy o używaniu sztucznych barwników, czy mleka bądź śmietanki w proszku. Włosi uwielbiają tworzyć nowe smaki, które czasami wydają się wyjątkowo absurdalne – są to na przykład lody o smaku piwa. Wykorzystywane są także najlepszej jakości dodatki, takie jak czekolada, owoce czy… warzywa. Różnorodność włoskich „gelato” jest przeogromna!
Uniwersytet Włoskich Lodów
We Włoszech, pod Bolonią funkcjonuje Uniwersytet Włoskich Lodów, gdzie można zobaczyć, jak produkowane są mrożone desery oraz dowiedzieć się wielu ciekawostek i faktów. Obok niego istnieje także muzeum Gelato Museum Carpigiani – pod okiem mistrzów każdy zwiedzający może nauczyć się przyrządzać prawdziwe, włoskie lody. To obowiązkowy punkt podroży dla każdego fana mrożonego deseru.
Włoskie lody gwarantują nie tylko niesamowite doznania smakowe, ale też estetyczne. Warto zapoznać się z ich historią oraz ciekawostkami na ich temat. Jeśli będziesz miał okazję, to koniecznie odwiedź Uniwersytet Włoskich Lodów.






Napisz komentarz
Komentarze