Konkurs organizowany był w Zespole Szkół nr 1 czyli dawnym "ekonomiku". Gość specjalny przyznał, że w takich spotkaniach skupia się nie tylko na ocenie przygotowanych potraw.
- Z przyjemnością uczestniczę w takich konkursach, bo to dla mnie to także duża przyjemność obserwować tych młodych adeptów sztuki kucharskiej, którzy być może w przyszłości będą propagować polską kuchnię nie tylko w naszym kraju- powiedział Karol Okrasa.
A wybór tematu konkursu organizowanego z okazji Dnia Gastronomika, czyli specjały jesieni dają kucharzom wielkie możliwości.
- Jesień nas może rozleniwić, mamy tak dużo wszystkiego, bo mamy dużo warzyw, owoców i darów lasu. A jesienne dania powinny pachnieć właśnie tymi smakami- dodał znany kucharz.
Tym co najbardziej posmakowało zarówno głównemu jurorowi czyli Karolowi Okrasie jak i szefom kuchni ostrowieckich oraz kieleckich restauracji, okazało się dane przyrządzone przez uczniów klasy II Miłosza Nowaka i Mikołaja Tkaczyka. A tak smak i wygląd zwycięskiego dania opisywał mistrz kuchni polskiej Karol Okrasa.
- Kaczka, która się mieni pięknym kolorem, lekko czerwonym zatrzymana w punkt, barwa kolorystyka na talerzu też jest jesienna. A sos jest doskonały i to on przeważył, że zwyciężyło to danie i a nie doskonałe też gołąbki stwierdził Karol Okrasa.
Drugie miejsce, które od zwycięzców różniły tylko niuanse smakowe zajęły Luiza Brodalka i Oliwia Chuchała, trzecie Martyna Szydłowska oraz Kasia Szczerbińska i czwarte Weronika Dusza i Wiktora Grzegorska.


















Napisz komentarz
Komentarze