Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
piątek, 12 grudnia 2025 20:45

Babki z Krzemienia zakończyły dwuletni projekt

W piątek w siedzibie LGD Krzemienny Krąg odbyło się uroczyste podsumowanie projektu "Babki z krzemienia", w którym uczestniczyło 46 pań z Kół Gospodyń Wiejskich i Uniwersytetów Trzeciego Wieku z terenu Lokalnej Grupy Działania.

Organizatorem dwuletniego projektu była Fundacja Centrum Rozwoju Regionalnego "Edu-Bałt" przy partnerstwie LGD Krzemienny Krąg. Celem przedsięwzięcia było pobudzenie aktywności społeczności lokalnych na obszarach wiejskich, integracja środowisk kobiecych oraz podejmowanie wspólnych inicjatyw.  Uczestniczki brały udział w różnorodnych warsztatach, szkoleniach oraz wyjazdach.

- Zorganizowaliśmy masę nietuzinkowych warsztatów. Uczestniczki brały udział w warsztatach kuchni molekularnej, z wykorzystaniem ciekłego azotu. W warsztatach zielarskich panie wyrabiały naturalne kosmetyki jak mydełka czy kremy. Celem projektu było wprowadzenie elementów edukacji i przedsiębiorczości. Chcieliśmy pokazać, że nabyte umiejętności mogą przynieść dochód uczestniczkom naszych warsztatów- mówi Jarosław Kuba, prezes LGD Krzemienny Krąg.

Projekt "Babki z Krzemienia" został zakończony rok temu, a piątkowe spotkanie stanowiło jego podsumowanie i było doskonałą okazją do ponownej integracji uczestniczek.

-Ogromnie nas cieszy, że mimo zakończonego projektu uczestniczki chciały po raz kolejny nas odwiedzić. Więzi jakie powstały w ramach tego przedsięwzięcia są nadal są kontynuowane i na tym bardzo nam zależało- mówi Magdalena Wójtowicz, koordynator projektu "Babki z Krzemienia".

Uczestniczki projektu zgodnie twierdzą ze przedsięwzięcie dało im wiele pozytywnych doświadczeń.

-Takie projekty są bardzo potrzebne. Dzięki niemu mogliśmy się edukować, integrować i zadbać o swoją sprawność fizyczną- mówi Alicja Mroczek z Zespołu "Bałtowianie".

W projekcie poza paniami z Kół Gospodyń Wiejskich uczestniczyły słuchaczki z ostrowieckiego i lipskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku.

-Najbardziej cieszy fakt, że młodzi ludzie myślą o seniorach i realizują takie działania. Jesteśmy im za to bardzo wdzięczni- mówi Krystyna Borys z UWT w Ostrowcu Św.

Uczestniczki na spotkanie przygotowały różnorodne potrawy. Na stołach znalazły się ciasta, sałatki i zimne przekąski. Zwieńczeniem dwuletnich działań pań, biorących udział w projekcie jest wydanie książki kucharskiej, w której prezentują swoje popisowe potrawy, związane z lokalną tradycją.

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze