Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 20 grudnia 2025 02:40
Reklama Radio Rekord Świętokrzyskie

Co jeść, by wzmocnić swoje stawy i kości?

Prawidłowa dieta pozwala człowiekowi zachować zdrowie i świetne samopoczucie. Bywa jednak, że z różnych przyczyn organizm zmaga się z pewnymi problemami, więc żeby mu pomóc, trzeba zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zmiana diety może być czasowa lub stała. Jednak dobrze przemyślana i odpowiednio skomponowana może doskonale wzmocnić kości i stawy.

Dieta na stawy i kości - czyli jak wzmocnić swój organizm

Z upływem czasu człowiek narażony jest na osteoporozę. Aby się przed nią zabezpieczyć należy przede wszystkim jeść produkty bogate w wapń. Wapń jest bowiem jednym z najważniejszych minerałów, który w 99% odpowiada za budowę kości i szkliwa. W przypadku problemów z kośćmi należy więc spożywać mleko, sery żółte, twarogi, ryby takie jak. łosoś, makrela i sardynki, oraz rośliny strączkowe. Warto również spożywać pokarmy bogate w witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia. Poza rybami doskonałym jej źródłem są też potrawy nabiałowe, jaja i podroby.

W diecie na stawy polecane są zaś ryby morskie, które stanowią doskonałe źródło kwasów Omega-3, które poprawiają ruchomość stawów i wspomagają łagodzenie procesów zapalnych. Bogate w kwasy Omega-3 są również orzechy włoskie, olej lniany i siemię lniane. Dieta na stawy powinna zawierać również czosnek i cebulę, gdyż zawarte w nich związki siarkowe posiadają właściwości przeciwzapalne. Należy pić również wodę, gdyż jej pewne ilości znajdują się w śluzie pełniącym funkcje zabezpieczające i zwilżające. Oznacza to, że woda jest w mazi stawowej, która znajduje się w przestrzeniach stawowych, zmniejszając tarcie i umożliwiając odpowiednią ruchomość stawów.

W przypadku diety na stawy i kości warto spożywać również żelatynę. Dzięki zawartym w sobie aminokwasom (prolinie i hydroksyprolinie) wspomaga odbudowę tkanki łącznej. Dodatkowo wzmacnia zarówno kości jak i stawy.

Co powinni jeść wegetarianie, by prawidłowo zadbać o swoje kości i stawy?

Czym jest wegetarianizm trudno dziś powiedzieć jednoznacznie określić, gdyż powstało wiele przeróżnych odmian wegetarianizmu. Najłagodniejszy dopuszcza spożywanie produktów odzwierzęcych, natomiast ten najbardziej rygorystyczny dopuszcza jedzenie tylko owoców. Na szczęście wegetarianie w większości przypadków nie muszą kombinować, by spożywać produkty, które wzmocnią ich kości i stawy. Dieta składająca się tylko z produktów roślinnych może śmiało konkurować z produktami pochodzenia zwierzęcego. Rośliny strączkowe mogą być tak samo dobrym źródłem wapnia jak ryby, a taki olej lniany potrafi w jednej stołowej łyżce dostarczyć więcej ALA (kwas alfa-liponowy, kwas Omega-3), niż jego rybny konkurent.

We wszystkim należy zachować jednak zdrowy rozsądek, również w diecie. W przypadku problemów zdrowotnych należy więc udać się do lekarza, by ten określił, czy chwilowe problemy, to tylko osłabienie, czy może też jakaś choroba. Należy zdać sobie również sprawę, że poza wymienionymi produktami należy jeść też inne pokarmy, by organizm nie popadł w jednej skrajności w skrajność. To znaczy, by zaraz się nie okazało, że nagle potrzebuje np. żelaza. Umiar to podstawa, by każdy był zdrowy!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze