Zajęcia z gotowania potraw wegańskich wegetariańskich prowadzono w Zespole Szkół nr 1 w Ostrowcu, a dokładnie w klasach o specjalności kucharskiej. Warsztaty w czasie, których nie tylko przygotowywano posiłki ale również wyjaśniano na czym polega weganizm, były możliwe dzięki projektowi realizowanemu z funduszy europejskich. Ostrowiecki ekonomik jest jedną z 50 szkół w kraju, gdzie realizowane są zajęcia z kuchni wegańskiej.
- "Eko-logika czyli sztuka roślinnego gotowania, dotyczy kuchni wegańskiej. Zgodnie z trendami na świecie, na rynku pracy od absolwentów kierunków gastronomicznych wymaga się takich umiejętności przygotowywania potraw wegańskich, bo coraz więcej osób przechodzi nie taki sposób odżywiania się. Dlatego nasza szkoła chce podążać w kierunku tych nowoczesnych trendów" -wyjaśniała Ewa Adamczyk nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół nr 1.
Ale zajęcia mają uczyć czegoś więcej.
-"Nie nazwaliśmy tego projektu Eko-logika tylko ze względu na to, że ma to być kuchnia stricte roślinna. Tylko chodzi na o myślenie, podejście do tematu całościowo. A więc zarówno mówimy o roli zwierząt w naszym życiu, innym spojrzeniu na warunki w jakich są hodowane, ale chodzi nam o całą planetę, o zmniejszaniu gazów cieplarnianych, o ekonomikę " dodał Mariusz Jamroszczyk, szef kuchni w "Bałtowskim Zapiecku" i prowadzący warsztaty wegańskie w ostrowieckiej szkole.













Napisz komentarz
Komentarze