Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 20 grudnia 2025 01:55
Reklama Radio Rekord Świętokrzyskie

Zanurz się w świat pełen aromatu

Otaczająca nas natura zadbała o prawie każdy aspekt życia człowieka na ziemi. Trudno wyobrazić sobie świat bez soczystych owoców, warzy czy grzybów. Podobnie jest z kawą. Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie udanego poranka lub chwili przyjemności z przyjaciółmi bez degustacji aromatycznego naparu kawowego. A co jeżeli kawa nie tylko pobudza, ale i działa prozdrowotnie pomagając spalić niechciane kalorie?

Kawa w zdrowej odsłonie 

Zielona kawa w odróżnieniu od tej, którą najczęściej kojarzymy z kawiarni lub sklepowych półek nie jest poddawana wypalaniu. Zielone ziarna zawierają mniej kofeiny, a dzięki pominięciu obróbki cieplnej możemy w nich znaleźć substancje o prozdrowotnym działaniu. 

Zielona kawa jest poddawana ekstrakcji i posiada mniej intensywny aromat, a w smaku przypomina zieloną herbatę. Pijąc ją, możemy odczuć lekki kwaskowy smak, dlatego wielu koneserów kawy dodaje do niej cukier lub miód. Doskonale komponuje się również z odrobiną mleka, cynamonu lub kardamonu co dodatkowo wzmacnia jej smak. 

Prozdrowotne działanie zielonej kawy 

Zielona kawa w przeciwieństwie do palonej nie podrażnia żołądka, przez co można ją spożywać bez obaw o powstanie nieprzyjemnych dolegliwości. Niepalone ziarna są również bogate w kwas chlorogenowy, który jest głównym neutralizatorem wolnych rodników. 

Warto zauważyć, że spożywanie naparu przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej organizmu, a to za sprawą kofeiny i kwasu chlorogenowego, który zmniejsza łaknienie. Picie kawy zredukuje ilość glukozy w jelitach oraz węglowodanów. W rezultacie nasz organizm zacznie czerpać energię ze zmagazynowanych zapasów, co spowoduje utratę niechcianych kilogramów. 

Mimo iż nie jesteśmy nauczeni picia zielonej kawy, powinniśmy chociaż raz ją spróbować i skorzystać z dobroczynnych składników. Zielona kawa dodatkowo pobudza produkcję ciał IgG, które wspierają organizm w walce z mikroorganizmami. 

Jak przygotować napar? 

Aby wydobyć cenne substancje zamknięte w ziarnach, powinniśmy kawę zalać wodą o temperaturze od 85 do 90 stopni Celsjusza. Następnie należy odczekać około 12 minut, aż się zaparzy i przystąpić do przyprawienia jej według naszych potrzeb. Należy pamiętać, że picie kawy nie jest wskazane dla osób poniżej 16 roku życia, ponieważ może to doprowadzić do zaburzeń snu. 

Kawa jest znana od wieków i do dzisiaj możemy cieszyć się jej smakiem oraz korzystać z zawartych w ziarnach prozdrowotnych substancji. Jest produkowana na całym świecie i każdy z nas może dopasować smak do swoich indywidualnych upodobań. Jaką kawę wybierzesz Ty?


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze