Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
wtorek, 16 grudnia 2025 04:24

I Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych w Kielcach

Wyjątkowe wydarzenie miało miejsce w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki" w Kielcach. Na finał konkursu kulinarno-edukacyjnego, zjechali się finaliści ze szkół gastronomicznych oraz mistrzowie kuchni z całej Polski.

W Kielcach odbyły się I Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych. Do konkursu zaproszono ponad 50 szkół gastronomicznych z całej Polski. Dziś, w ścisłym finale wzięło udział 6 z nich.

"Wszyscy wiemy jak jest cenny sam zawód kucharza. Jak jest bardzo poszukiwany. Przy okazji jest to zawód smaczny i wiem, że chociażby w Kielcach wśród wielu restauracji szefowie kuchni czy kucharze to są absolwenci tej szkoły. To jest doskonała promocja szkoły, ale też doskonała promocja naszego miasta"- mówi Kurator Oświaty, Kazimierz Mądzik.

Szkołę, a raczej Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i miasto Kielce reprezentował duet Adam Łodej i Iwo Nowacki: 

"Mogło być lepiej natomiast danie wydaliśmy w sposób taki, jak zaplanowaliśmy."- powiedział pierwszy z nich. "Nie powiedzieli nic, nie mieli żadnych pytań."- podsumował reakcję jury Iwo, zaś Adam dodał jeszcze: "Chyba trafiliśmy w sedno".

Jak się później okazało, miał rację.

Przewodniczący jury, którym był sam Kurt Scheller, tak ocenił poziom konkursu:

"Temat jest łosoś, gotują bardzo dobrze. Każde było perfekt, gotowe, z warzywami mają troszkę problem, choć ja nie wiem dlaczego. Jedzenie ogólnie było smaczne."

Mirosław Ciołak, szef kuchni z Restauracji Tęczowy Młyn, jako jeden z jury, ogólnie wysoko ocenia kucharzy ze świętokrzyskiego:

"Na pewno w czołówce bo mają dobrych nauczycieli. Zdobywają doświadczenie bo już troszeczkę po Polsce jeżdżą, nagród troszeczkę zdobyli. Teraz mają ciekawe wyzwanie bo jadą do Francji reprezentować i Kielce, i kraj. Myślę, że to idzie w dobrym kierunku, ale to wszystko ma przełożenie dlatego, że coraz więcej szefów kuchni uczy w szkole."

W jury zasiedli również Adam Chrząstowski, Teo Vafidis, Mirosław Ciołak, Patryk Kotarba, Paweł Kałuski i Tomasz Czarnecki oraz Prorektor Świętokrzyskiej Szkoły Wyższej w Kielcach Dr. Adrian Lipa i właścicielka firmy Zychowicz Pani Henryka Zychowicz.

Decyzją jury reprezentanci Kielc zajęli pierwsze miejsce.

 

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze