Śniadanie Wielkanocne odbyło się w sobotnie przedpołudnie na Zamku Krzyżtopór w Ujeździe. Organizatorami spotkania były Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Iwaniska oraz burmistrz Marek Staniek.
"Jest to pierwsze Śniadanie Wielkanocne. Przez jego organizację chcemy przybliżyć tradycje i zwyczaje świąt Wielkanocy. Jedenaśnie Kół Gospodyń przygotowało piękne, tradycyjne potrawy. Cieszymy się że Koła są, że zostały reaktywowane przez rząd. Nasze Panie przygotowały również wspaniałe dekoracje" - mówił Marek Staniek.
Gościem honorowym był poseł PiS Krzysztof Lipiec, który mówił, że Śniadanie Wielkanocne to bardzo ważna tradycja, wokół którego zawiązywały się wspólnoty by podzielić troskę dnia codziennego i z nadzieją patrzeć w przyszłość.
"Z całą nadzieją skłaniają do tego święta Zmartwychwstania Pańskiego, dlatego jesteśmy na śniadaniu w wyjątkowym miejscu, gdzie kreowała się wspaniała tradycja patriotyczna, tuy spotykali się konfederacji, tu kształtowała się Polska patriotyczna myśl. Ciesze się, że możemy się tutaj spotkać, aby pomyśleć o tamtych czasach i przyszłości. Mam przekonanie, że dzisiejsze spotkanie umocni nas w wierze i nadziei, że będziemy zabiegać o wspólną Polskę" - mówił Krzysztof Lipiec.
Koła Gospodyń Wiejskich prezentowały świętokrzyskie tradycyjne potrawy, jakie powinny znaleźć się na stole Wielkanocnym.
"Przygotowałyśmy bigos z kapusty, którą samą ukisiłyśmy, barszcz czerwony na zakwasie, paszteciki i ciasto ukrainkę. Są również jajka z majonezem i szczypiorkiem" - mówiła Magdalena Górczyńska z KGW w Łopatnie.
Na stołach nie może zabraknąć też tych najbardziej oczywistych potraw.
"My tradycyjnie przygotowaliśmy zalewajkę, to najstarsza zupa wiejska na swojskim zakwasie. Zakwas przed Wielkanocą powinien stać trzy dni w ciepłym miejscu. Dodajemy do niego otręby żytnie, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Nie może w zakwasie zabraknąć naszego iwanickiego chleba od Pana Bednarskiego" - dodała Beata Szczepańska z KGW w Iwaniskach.






Napisz komentarz
Komentarze