Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
poniedziałek, 15 grudnia 2025 17:45

Śniadanie Wielkanocne w Iwaniskach

Blisko 500 osób wzięło udział w zorganizowanym w sobotnie przedpołudnie Śniadaniu Wielkanocnym na Zamku Krzyżtopór w Ujeździe. Na stołach znalazły się tradycyjne potrawy z regionu.

Śniadanie Wielkanocne odbyło się w sobotnie przedpołudnie na Zamku Krzyżtopór w Ujeździe. Organizatorami spotkania były Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Iwaniska oraz burmistrz Marek Staniek. 

"Jest to pierwsze Śniadanie Wielkanocne. Przez jego organizację chcemy przybliżyć tradycje i zwyczaje świąt Wielkanocy. Jedenaśnie Kół Gospodyń przygotowało piękne, tradycyjne potrawy. Cieszymy się że Koła są, że zostały reaktywowane przez rząd. Nasze Panie przygotowały również wspaniałe dekoracje" - mówił Marek Staniek.

Gościem honorowym był poseł PiS Krzysztof Lipiec, który mówił, że Śniadanie Wielkanocne to bardzo ważna tradycja, wokół którego zawiązywały się wspólnoty by podzielić troskę dnia codziennego i z nadzieją patrzeć w przyszłość.

"Z całą nadzieją skłaniają do tego święta Zmartwychwstania Pańskiego, dlatego jesteśmy na śniadaniu w wyjątkowym miejscu, gdzie kreowała się wspaniała tradycja patriotyczna, tuy spotykali się konfederacji, tu kształtowała się Polska patriotyczna myśl. Ciesze się, że możemy się tutaj spotkać, aby pomyśleć o tamtych czasach i przyszłości. Mam przekonanie, że dzisiejsze spotkanie umocni nas w wierze i nadziei, że będziemy zabiegać o wspólną Polskę" - mówił Krzysztof Lipiec. 

Koła Gospodyń Wiejskich prezentowały świętokrzyskie tradycyjne potrawy, jakie powinny znaleźć się na stole Wielkanocnym.

"Przygotowałyśmy bigos z kapusty, którą samą ukisiłyśmy, barszcz czerwony na zakwasie, paszteciki i ciasto ukrainkę. Są również jajka z majonezem i szczypiorkiem" - mówiła Magdalena Górczyńska z KGW w Łopatnie.

Na stołach nie może zabraknąć też tych najbardziej oczywistych potraw.

"My tradycyjnie przygotowaliśmy zalewajkę, to najstarsza zupa wiejska na swojskim zakwasie. Zakwas przed Wielkanocą powinien stać trzy dni w ciepłym miejscu. Dodajemy do niego otręby żytnie, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Nie może w zakwasie zabraknąć naszego iwanickiego chleba od Pana Bednarskiego" - dodała Beata Szczepańska z KGW w Iwaniskach. 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze