Produkty do potraw z pewnością zaskoczą "Między innymi przetworzone skórki od agrestu. Sami jesteśmy ciekawi co się za tym kryje i w jaki sposób można je potem wykorzystać w naszej kuchni. Ale też gotowe dania, między innymi z gęsiny, sery wyjątkowe o charakterystycznym smaku, oczywiście także chleb. To są te produkty, którymi może się poszczycić Ziemia Świętokrzyska." - mówi Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.
Dzisiaj (21.05 niedziela) w Parku Etnograficznym w Tokarni poza rywalizacją prezentują się też wystawcy i Koła Gospodyń Wiejskich z lokalnymi smakołykami.
Dodatkową atrakcją wydarzenia są występy, między innymi pokaz obrzędowy "Podział Ojcowizny" Koła Gospodyń Wiejskich Jaworzanki nagrodzony przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Punktem kulminacyjnym wydarzenia będzie... degustacja konkursowych przysmaków.
Impreza potrwa do godz. 17:00







Napisz komentarz
Komentarze