Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
piątek, 12 grudnia 2025 18:46

Czy skórki z agrestu zachwycą smakiem?

Rekordową liczbę 37 produktów zgłoszono do XXII finału Regionalnego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów".

Produkty do potraw z pewnością zaskoczą "Między innymi przetworzone skórki od agrestu. Sami jesteśmy ciekawi co się za tym kryje i w jaki sposób można je potem wykorzystać w naszej kuchni. Ale też gotowe dania, między innymi z gęsiny, sery wyjątkowe o charakterystycznym smaku, oczywiście także chleb. To są te produkty, którymi może się poszczycić Ziemia Świętokrzyska." - mówi Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.

Dzisiaj (21.05 niedziela) w Parku Etnograficznym w Tokarni poza rywalizacją prezentują się też wystawcy i Koła Gospodyń Wiejskich z lokalnymi smakołykami.

Dodatkową atrakcją wydarzenia są występy, między innymi pokaz obrzędowy "Podział Ojcowizny" Koła Gospodyń Wiejskich Jaworzanki nagrodzony przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Punktem kulminacyjnym wydarzenia będzie... degustacja konkursowych przysmaków.

Impreza potrwa do godz. 17:00

 

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze