Luty to czas szaleństwa kulinarnego. Karnawałowa impreza nie może obyć się bez poczęstunku, dlatego na uczniowskich talerzach królowało bogactwo kolorów i smaków. Półmiski uginały się od koreczków, tartinek, wytrawnych ciasteczek, ruloników z ciasta francuskiego i szynki parmeńskiej z sałatką rosyjską. Warzywa, owoce, pasty na bazie twarożku, czy jajek to prawdziwa bomba witaminowa i do tego mało kaloryczna. Na słodko zaproponowano coś ekstra - przysmak kuchni francuskiej, jabłecznik z szarej renety z orzechami włoskimi i cynamonem na kruchym cieście rozpływającym się w ustach oraz pudding śmietankowy serwowany z lukrowanymi i czekoladowymi serduszkami.
Było też coś do picia. Miłośnikom zdrowego stylu życia zaproponowali bezalkoholowy koktajl o orzeźwiającym smaku - lemoniadę na bazie toniku, cukru trzcinowego, soku z cytryny i limonki.






Napisz komentarz
Komentarze