Nowoczesne urządzenia do liofilizacji
Najważniejszą częścią liofilizatorów jest pompa próżniowa, w której usuwana jest para rozpuszczalnika przy obniżonej temperaturze. Ponadto ich konstrukcja obejmuje specjalne komory i naczynia, gdzie zachodzi proces suszenia preparatów.
Niezależnie od tego, czy wybierzesz kompaktowy liofilizator do użytku domowego, czy specjalistyczny model, wysuszysz w nim każdy rodzaj żywności, zioła, a nawet kwiaty. Liofilizowana żywność może być przechowywana znacznie dłużej w porównaniu do produktów suszonych tradycyjnie. W dodatku zachowuje więcej witamin i wartości odżywczych oraz nie traci walorów smakowych i estetycznych.
Liofilizatory https://frostx.pl/pl/ to niezwykle uniwersalne urządzenia o szerokim zastosowaniu. Lekkość produktów docenią sportowcy i podróżnicy, a jakość – zwolennicy zdrowego trybu życia. Liofilizowane posiłki wykorzystuje się również jako racje żywnościowe dla wojska i astronautów.
Kilka słów o procesie liofilizacji
Liofilizacja fachowo jest określana suszeniem sublimacyjnym. A prościej ujmując, jest to suszenie zamrożonych preparatów.
Pierwszym etapem liofilizacji jest mrożenie, które odbywa się w temperaturze od -50 do -80 °C. Tempo zamrażania ma wpływ na wielkość powstających kryształków lodu, co przekłada się na późniejsze zachowanie struktury.
Tak zamrożone produkty następnie wprowadza się do komory próżniowej, gdzie przy obniżonym ciśnieniu i niskiej temperaturze następuje zamiana kryształków bezpośrednio w parę wodną. W ten sposób usuwana jest większość zawartej w nich wody. Pozostałe kilka procent wilgoci redukuje się poprzez suszenie w znacznie wyższej temperaturze. Gotowe liofilizaty zawierają zaledwie 1-2% wilgoci.
Jak wybrać idealny liofilizator?
Dziś z pewnością znajdziesz urządzenia dostosowane do własnych potrzeb. Mowa tu zarówno o kompaktowych liofilizatorach, przeznaczonych do użytku w niewielkich zakładach i gospodarstwach domowych, jak również specjalistyczne liofilizatory laboratoryjne oraz przemysłowe.
W przypadku mniejszych urządzeń domowych kluczowym parametrem jest nie tylko dopuszczalny załadunek, lecz również rozmiar całej maszyny. W dodatku zwróć uwagę na układ półek, który należy dobrać, uwzględniając rozmiar produktów przeznaczonych do liofilizacji. Zwiększone przestrzenie sprawdzą się idealnie do suszenia ziół i kwiatów. Bardziej zaawansowane sprzęty należy dodatkowo ocenić pod kątem parametrów technicznych czy wydajności.
Pamiętaj, że najlepszym wyborem będzie urządzenie zakupione bezpośrednio u producenta, gdzie uzyskasz pewną gwarancję, a także fachową pomoc doświadczonych specjalistów przy wyborze. Dzięki temu sięgniesz po rozwiązanie w pełni dopasowane do Twoich potrzeb i będziesz się nim cieszyć przez długie lata.






Napisz komentarz
Komentarze