Wydarzenie obfitowało w wiele atrakcji. Były między innymi występy zespołów śpiewaczych, kulinarne popisy pań z Kół Gospodyń Wiejskich i członków kół łowieckich. Na uginających się od pyszności stołach serwowano domowe ciasta, a także specjały kuchni wileńskiej: kołduny, faworki, pierogi, bliny oraz dary lasu, w tym dziczyznę.
Oprócz degustacji potraw, można było wziąć udział w licznych konkursach, zabawach dla starszych i młodszych, zmierzyć sobie poziom cukru we krwi i ciśnienie, jak również zaopatrzyć się w palmy i inne wielkanocne ozdoby.
Kaziuki to odbywający się w Wilnie, od początku XVII wieku jarmark odpustowy w dzień świętego Kazimierza. To nie tylko uroczystość kościelna, ale też ciekawe wydarzenie turystyczne, ze względu na sam jarmark, ale też występy artystyczne. W Polsce najhuczniej Kaziuki obchodzone są w Poznaniu, Szczecinie i Białymstoku.






















Napisz komentarz
Komentarze