Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
niedziela, 14 grudnia 2025 04:37

Kielce ratują żywność przed zmarnowaniem

W naszych lodówkach zalega pełno jedzenia, które odkładamy na później, bo kiedyś się zje. Później nie nadchodzi a po fakcie okazuje się, że termin przydatności minął. Tymczasem z tej żywności ktoś mógłby skorzystać. Wobec tego faktu, Miasto Kielce wyszło z inicjatywą: „Lodówki Pełne Dobra”.

Jedna stanęła przy Środowiskowym Domu Samopomocy przy ul. Miodowej 7, druga przy Szpitalu Kieleckim św. Aleksandra przy ul. Kościuszki 25. Ustawienie „Lodówek Pełnych Dobra” zostało zrealizowane w ramach Kieleckiego Budżetu Obywatelskiego.

Głos na pomysł ustawienia lodówek, w których każdy może zostawiać żywność, oddało 1207 kielczan.

- Każdy projekt, który realizujemy i może służyć mieszkańcom jest bardzo ważny. Dzięki Lodówkom Pełnym Dobra na pomoc będą mogły liczyć osoby potrzebujące. Zamiast wyrzucać nadmiar przygotowanego jedzenia, możemy je tu zostawić i mieć pewność, że zostanie dobrze spożytkowane. Dzięki temu możemy wspierać osoby, które znalazły się w trudnej sytuacji. Co ważne potrzebujący mogą korzystać z lodówek anonimowo – powiedziała zastępca prezydenta Kielc Bożena Szczypiór.

Wnioskodawcą projektu była pani Grażyna Adydan, we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie w Kielcach. „Lodówki Pełne Dobra” mają być m.in. odpowiedzią na problem marnowania żywności.

- Takie rozwiązania świetnie sprawdzają się w innych miastach. To jest także łączenie społeczeństwa. Żebyśmy czuli się odpowiedzialni nie tylko za siebie, ale też za tych, którzy z różnych powodów są bezdomni czy radzą sobie gorzej. Często potrzebujący wstydzą się prosić o żywność  – mówiła Grażyna Adydan.

W „Lodówkach Pełnych dobra” każdy może zostawić nadmiarowe ilości jedzenia. Będą one także uzupełniane produktami przekazywanymi do MOPR-u.

- Obie lodówki są monitorowane. Na każdej znajduje się regulamin określający główne zasady związane z dystrybucją żywności. Przekazywane produkty powinny mieć ważny termin przydatności do spożycia. Żywność przygotowana w domu lub placówkach gastronomicznych musi być opisana, należy podać nazwę potrawy, skład i datę przygotowania – informuje Magdalena Gościniewicz, dyr. Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Kielcach.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze