Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
piątek, 12 grudnia 2025 15:31

Tradycje kulinarne na III Festiwalu Smaków Babiego Lata

Już w najbliższą niedzielę, 1 października powrócimy do tradycji kulinarnych naszych przodków. Na stoiskach będzie można spróbować m.in. smaków takich jak: truskawkowe szaleństwo, jesienny karczek, sok z winogron i dżem winogronowy, cukinia w curry, wspomnienie lata, malinowe zdrowie, dyniowa fantazja, lisowskie złoto czy ćapajka z rzepy. Współorganizatorem festiwalu jest gmina Masłów. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP, Agata Kornhauser-Duda.

Celem festiwalu jest zachęcenie mieszkańców do powrotu do korzeni i samodzielnego przetwarzania żywności. Pielęgnując wyjątkowe tradycje kulinarne naszego regionu nie możemy zapomnieć o przetworach, które przygotowywali nasi dziadkowie na okres zimowy. Wydarzenie jest pożegnaniem z odchodzącym latem, a nadrzędnym celem jest zachęcenie odwiedzających do samodzielnego przygotowywania przetworów na zimę i wykorzystywania tego, co latem udało się wyhodować
w przydomowych ogródkach. Tradycje kulinarne powiatu kieleckiego są bardzo bogate
i wielowiekowe.

Festiwal podczas dwóch poprzednich edycji przyciągnął dziesiątki kół gospodyń wiejskich, właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz osób indywidualnych.
Przedsięwzięcie zakłada promocję zdrowego odżywiania, możliwość ich skosztowania na miejscu oraz wymianę przepisów i receptur na „smaki lata zamknięte w słoiku”. Wydarzeniu towarzyszyć będzie muzyka ludowa Gór Świętokrzyskich. Zespoły przeniosą nas w muzyczną podróż z bogatymi tradycjami folklorystycznymi kielecczyzny.

Podobnie jak w poprzednich edycjach na stoiskach będzie można skosztować wartościowych przetworów. W III odsłonie Festiwalu Smaków Babiego Lata zmierzą się podmioty z powiatu kieleckiego, które zaprezentują aż 36 różnych smaków w dwóch konkursach kulinarnych:

- „Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategoriach „Owoce”, „Warzywa”,

- „Jesień na talerzu”.

W konkursie „Jesień na talerzu” do wygrania będzie Złota Patelnia Starosty Kieleckiego, którą w ubiegłym roku nagrodzono Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrowianki w kategorii „Jak to drzewiej jadano – dania świętokrzyskie” za przygotowanie „Kaszy pod leśną pierzynką”.

Zapraszamy wszystkich mieszkańców powiatu kieleckiego na wyjątkowe kulinarne wydarzenie! III Festiwal Smaków Babiego Lata już 1 października o godz. 14.00 w Szklanym Domu w Ciekotach (gmina Masłów). Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP, Agata Kornhauser-Duda.

Zapraszamy!!

 

 

 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze