Konkurs przebiega w trzech etapach. Pierwszy to weryfikacja zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa w Oddziale Terenowym w Kielcach. Kolejnym będzie przygotowanie potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas Świętokrzyskiego Święta Zalewajki w Hucie Szklanej, które zaplanowano na 14 lipca. Finałowe starcie najlepszych ekip z całej Polski nastąpi we wrześniu tego roku, w trakcie Targów "Smaki Regionów" w Poznaniu.
Zespoły z każdego z województw biorących udział w "Bitwie Regionów", które otrzymają najwyższą liczbę punktów, przyznanych przez Komisje Konkursowe zostaną zakwalifikowane do II etapu konkursu. W półfinale może wziąć udział od 6 do 10 zespołów z danego województwa.
Organizator czeka do 31 marca na zgłoszenia trzyosobowych reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich, które w przesłanym formularzu elektronicznym wypiszą swoje dotychczasowe osiągnięcia w konkursach kulinarnych, podadzą nazwę potrawy konkursowej, opis i przepis oraz ewentualnie zdjęcie dania.






Napisz komentarz
Komentarze