Wśród przygotowanych przez młodzież pyszności znalazły się: żur na białej kiełbasie, kiełbasa opiekana w sosie żurawinowym oraz sosie z cebuli z musztardą, pasztety, szynki, domowej roboty chleb, słodycze – baby drożdżowe, mazurki ozdobione bakaliami, a przede wszystkim jajka w rozmaitej postaci: gotowane na twardo w majonezie, sosie chrzanowym, tatarskim, a także faszerowane.
Wiele z tych produktów znalazło się również w koszyku, który tradycyjnie zanosimy do kościoła do święcenia.
Dekoracją, która zagościła na wielkanocnym stole była palma wielkanocna, dodająca charakterystycznego, świątecznego klimatu. Na stole dominował kolor zielony oraz żółty kojarzący się z wiosną, biały obrus przybrany został świeżymi gałązkami roślin i krzewów oraz kwiatami.
Końcowym elementem przedsięwzięcia była degustacja i ocena przygotowanych potraw. Nad całością czuwały: A. Spała, M. Wicha oraz A. Zwolska.






Napisz komentarz
Komentarze