Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 20 grudnia 2025 07:16
Reklama MAL POL

Świątecznie w ZS nr 1 w Opatowie

Uczniowie klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Opatowie spróbowali odtworzyć opisaną w "Chłopach" tradycję wielkanocnego stołu. Podczas lekcji głośno czytali fragmenty powieści poświęcone Wielkanocy, a później w trakcie zajęć pracowni gastronomicznej przygotowali koszyk ze święconką oraz stół z tradycyjnymi potrawami.

Wśród przygotowanych przez młodzież pyszności znalazły się: żur na białej kiełbasie, kiełbasa opiekana w sosie żurawinowym oraz sosie z cebuli z musztardą, pasztety, szynki, domowej roboty chleb, słodycze – baby drożdżowe, mazurki ozdobione bakaliami, a przede wszystkim jajka w rozmaitej postaci: gotowane na twardo w majonezie, sosie chrzanowym, tatarskim, a także faszerowane. 

Wiele z tych produktów znalazło się również w koszyku, który tradycyjnie zanosimy do kościoła do święcenia. 

Dekoracją, która  zagościła na wielkanocnym stole była palma wielkanocna, dodająca charakterystycznego, świątecznego klimatu. Na stole dominował kolor zielony oraz żółty kojarzący  się z wiosną, biały obrus przybrany został świeżymi gałązkami roślin i krzewów oraz kwiatami.

Końcowym elementem przedsięwzięcia była degustacja i ocena przygotowanych potraw. Nad całością czuwały: A. Spała, M. Wicha oraz A. Zwolska.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze