Pierwszy dzień Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków rozpocznie msza święta (polowa) koło kościoła z Rogowa z oprawą zespołu śpiewaczego Bolechowiczanie (godz. 10). Na scenie, w sektorze dworsko-folwarcznym wystąpią: Koła Gospodyń Wiejskich Zagórzanki, Występy, Dwikozy oraz wokaliści ze "Studia Piosenki" przy Chmielnickim Centrum Kultury, Zespół Pieśni i Tańca Gnieździska, Zespół Dziecięcy Niedźwiadki z Kierza Niedźwiedziego, Zespół Pieśni i Tańca Łopuszno, Guzowianki, Kapela Świętokrzyska i Kapela Edwarda Goli z Sędziszowa.
O godz. 15 chętni będą mogli wziąć udział w konkursie "Pierogożerca" (jedzenie pierogów na czas).
Wcześniej, bo już od godz. 12 panie z Kół Gospodyń Wiejskich: Występy i Zagórzanki będą prowadziły warsztaty z lepienia pierogów (w Maneżu), a wystawcy wezmą udział w konkursie na "Świętokrzyski Pieróg". Będzie też degustacja podpłomyków w Chałupie ze Złotnik.
Drugiego dnia festiwalowe atrakcje rozpoczną się o godz. 11. Na scenie wystąpią: Zespół Echa Łysicy, Zespół Pieśni i Tańca Domu Kultury w Małogoszczu, Zespół Gabułtowianki, Kapela Heńka z Małogoszczy oraz Stefan Wyczyński i Kapela z Lubczy.
Rozstrzygnięty zostanie konkurs na „Najpiękniejsze stoisko IV Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków” i plebiscyt "Mistrzowie Smaku", jury wybierze też "Świętokrzyskie ciastko".
Przez całą imprezę w skansenie będzie trwał wielki kiermasz produktów lokalnych i pysznych regionalnych potraw przygotowanych przez wystawców z całego regionu. Przyjadą także twórcy ludowi z przepięknymi wyrobami rękodzielniczymi.






Napisz komentarz
Komentarze