Astronauta projektowy Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) dr Sławosz Uznański-Wiśniewski przez dwa tygodnie w warunkach mikrograwitacji realizować będzie ambitny program technologiczno-naukowy, obejmujący kilkanaście eksperymentów zaproponowanych przez polski przemysł kosmiczny i opracowanych pod przewodnictwem ESA. Misja ta będzie częścią komercyjnego lotu załogowego Axiom Mission 4, zaplanowanego na wiosnę 2025. Specjalnie na potrzeby misji wraz z ESA kielecka firma LYOFOOD stworzyła wyjątkowe menu posiłków.
Receptury trzech dań opracował Mateusz Gessler, znakomity polski kucharz i restaurator.
- Uważam, że człowiek jest wart tyle, ile przeciwności uda mu się pokonać. Wyzwanie, które Sławosz przede mną postawił było tak ekscytujące i nietuzinkowe, że wszedłem w temat bez zastanowienia. Jego ogrom pojąłem dopiero później, kiedy zacząłem rozważać konkretne metody realizacji. O pomoc zwróciłem się do wspaniałych dziewczyn z LYOFOOD. I tak, dzięki wspólnemu zaangażowaniu w projekt, zostałem jedynym człowiekiem w Polsce, którego pierogi polecą w kosmos- mówi Mateusz Gessler.
Oprócz Polaka w misji kosmicznej udział weźmie Amerykanka, Węgier oraz Hindus. Każdy z nich otrzyma tzw. Bonus Food czyli pakiet ulubionych posiłków, które będą przypominały astronautom domowe smaki.
- Bonus Food to taki pomost pomiędzy przestrzenią kosmiczną a krajem zamieszkania, rodzinnym domem czy ulubioną restauracją. Jeśli na co dzień ukochana potrawa potrafi dodać energii i poprawić humor, to co dopiero podczas kilkunastodniowej misji na orbicie. Pod względem mentalnym jest to skuteczny sposób na podniesienie morale - wyjaśnia Laura Godek, współzałożycielka LYOFOOD.
Celem projektu Bonus Food jest zaopatrzenie astronautów biorących udział w misji kosmicznej w specjalną żywność, będącą dodatkiem do standardowego menu spełniającego wymagania żywieniowe i operacyjne na orbicie. Pod względem technicznym dania Bonus Food nie różnią się od podstawowego liofilizowanego lub zapakowanego w puszki „kosmicznego” jedzenia. Ich wyjątkowość polega na smaku przywołującym na myśl miejsca oddalone o tysiące kilometrów – kraj zamieszkania, rodzinny dom czy ulubioną restaurację. Podczas wielodniowego pobytu w kosmosie dania Bonus Food pomagają podnieść morale oraz zacieśnić więzy z resztą załogi: wspólne posiłki i częstowanie się unikalnymi potrawami to stały element pobytu na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Czego w tym roku skosztują astronauci? Dr Sławosz Uznański-Wiśniewski postawił na pierogi z kapustą i grzybami, zupę pomidorowa, leczo i...kruszonkę.
- Kruszonkę z jabłkiem wybraliśmy z oferty deserów firmy LYOFOOD. Spośród różnych receptur to właśnie ta najbardziej mi smakowała i chciałbym się nią podzielić z resztą załogi na orbicie. W końcu polskie jabłka są przecież najlepsze na świecie! - tłumaczy polski astronauta.






Napisz komentarz
Komentarze