Croissanty, minipizze, kartoffelsallt, tosty czy bliny z kawiorem to tylko niektóre z przysmaków jakie serwowali uczniowie ostrowieckiego LO nr 3 im. W. Broniewskiego podczas corocznego wydarzenia noszącego tym razem nazwę „Kulinarne smakołyki karnawałowej kuchni europejskiej”.
- takie wydarzenie robimy co roku. Zazwyczaj robimy je w Mikołajki, ale w tym roku tak żegnamy karnawał. Wszystkie języki obce, jakich uczmy się w szkole mają swoje stoły. Prezentujmy na nich potrawy z danego kraju -mówiła Maja Sałaga z klasy uczącej się angielskiego.
Na stołach królowały więc przysmaki, z których słyną kuchnie poszczególnych krajów.
- Uczniowie przygotowywali bądź kupowali produkty. Tak jak np. na stole rosyjskim jest kwas chlebowy. Mamy różnego rodzaju typowe dla każdego kraju dania, np. dla Francji croissanty z różnymi nadzieniami. Uczniowie uczący się niemieckiego podają sałatkę kartoflaną. Z kolei na stoisku angielskim króluje przede wszystkim herbata i tosty -dodała Maja Rafalska.
W ten sposób przybliża się kulturę w tym przypadku gastronomiczną danego obszaru językowego co pozwala również na poszerzenie językowych wiadomości. Ale nie tylko.
- Moim zdaniem jest takie fajne oderwanie się od codziennej nauki. Jest to coś zachęca też, żeby dołączyć do społeczności "Bronka". Ta także ujmuje trochę codziennego stresu, pozwala się integrować z innymi klasami. I po prostu posmakować innych krajów. Moim zdaniem w smakach króluje akurat Francja i to co ma zaprezentowania nasz stół. Zwłaszcza tarta cytrynowa jest świetna- stwierdziła Gabriela Szymańska z klasy z językiem francuskim.
























Napisz komentarz
Komentarze