W ramach wydarzenia, w piątek w godz. 7.30-11.30 prowadzona będzie zbiórka krwi w siedzibie RCKiK przy ul. dr Schinzla 13. Każdy, kto podzieli się życiodajną substancją odbierze pudełko słodyczy w słodkim namiocie, który stanie w Rynku. Z kolei w godz. 11-19, na Bulwarze im. marszałka J. Piłsudskiego stacjonować będzie olbrzymia ciężarówka pełna słodyczy dla dzieci.
W sobotę, w sandomierskim Rynku od godz. 11 na amatorów łakoci czekać będą słodkie warsztaty. W programie: tworzenie i dekorowanie trufli, ozdabianie pierników, modelowanie w masie cukrowej, warsztat pracy z karmelem i jadalne… doniczki. O godz. 18 rozpocznie się malowanie muralu czekoladą. O tej samej porze wystrzeli również fontanna czekolady. Oprócz części praktycznej, uczestniczy zabawy będą mieli okazję wziąć udział w wykładach, połączonych z pokazami. Jak przemienić swoją kuchnię w zdrową manufakturę i jak zrobić zdrowe batoniki podpowie Karolina Gawrońska, autorka książki „Wegańskie słodycze”. Zainteresowani dowiedzą się również, jak powstaje czekolada, wezmą udział w licznych konkursach i czekoladowym show Szymona Czerwińskiego, finalisty V edycji Master Chef (godz. 14). W godz. 11-16 odbędzie się finał konkurs tortów i małych form, połączony z ekspozycją.
Niedziela zapowiada się równie smakowicie. Najpierw o fenomenie szwajcarskiej czekolady opowie Krzysztof Sankowski (godz. 11), a potem (godz. 13) autorka bloga Czekoklub podpowie, jak jeść czekoladę. O tym, że gotowanie może być pasją i sposobem na życie przekona Szymon Czerwiński, który podzieli się swoimi przepisami na oryginalne desery (godz. 15). Ci, którym słodkie opowieści zrobią smaka na łakocie, będą mogli udać się na Bulwar marszałka J. Piłsudskiego, gdzie stanie ciężarówka pełna słodyczy.










Napisz komentarz
Komentarze