W tym roku na kiermaszu można było skosztować dań kuchni rosyjskiej, niemieckiej, francuskiej i angielskiej. Stoły uginały się od specjałów, a chętnych do jedzenia ich nie brakowało.
- Celem tego przedsięwzięcia jest przede wszystkim mile spędzony czas w mikołajki. Chcemy też pokazać jak różnorodne są kuchnie z poszczególnych krajów, a także wspólna integracja w szkole, ponieważ uczniowie sami przygotowują te dania - mówiła Ewelina Gablewska, nauczyciel języka rosyjskiego w III LO.
Na stole prezentującym Rosję znalazły się charakterystyczne potrawy dla tego kraju. Uczennice, które od kilku dni szukały przepisów na tradycyjne rosyjskie dania, ze swoich potraw były zadowolone.
- Przygotowałyśmy całą gamę rosyjskich dań. Mamy na przykład rosyjskie bułeczki na słodko, w dwóch odsłonach pluszki zrobiłyśmy z cynamonem i makiem, a także ciasteczka migdałowe i nie mogło zabraknąć chałwy, która jest znakiem rozpoznawczym Rosji - wymieniała Emilia.
- Mamy również słone dania czyli klasyczne rosyjskie pierogi z serem i kaszą i różne sałatki np. z burakiem czy ze śledziem. Na naszym stole każdy może znaleźć coś dla siebie - podkreślała Gosia.
Kuchnia rosyjska przypomina chwilami naszą polską. Jest pełna smaków, aromatów i może inspirować.
Nie tylko kuchnia świadczyła o danym kraju jaki prezentują uczniowie, aby jeszcze bardziej poczuć klimat konkretnego miejsca młodzież założyła tradycyjne dla danego regionu ubrania. Bawarskie stroje wyjątkowo przyciągały uwagę.
- Wszyscy uważają, że kuchnia niemiecka jest bardzo tłusta. My chcemy pokazać, że Niemcy to nie tylko mięso i golonka. Kuchnia niemiecka to m.in. dużo słodkości, ciast,chlebków czy pysznych sałatek - mówiła Emilia.
Kiermasz mikołajkowy cieszył się bardzo dużym zainteresowanie, a kolejka po pyszne dania nie miała końca.



















Napisz komentarz
Komentarze