Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 20 grudnia 2025 21:06
Reklama

Jaki grill wybrać? Węglowy czy elektryczny?

Polacy lubią grillować! Urządzenie to towarzyszy nam zarówno na majówkach, podczas wakacji, urlopów, jak i podczas spotkań z bliskimi. To ciekawy sposób na niebanalny posiłek na świeżym powietrzu, który nie wymaga tłuszczu do smażenia. Jednak… czy aby na pewno zawsze jest zdrowo?

Grill węglowy

Grill węglowy to najpopularniejsza z opcji. Występuje on w wielu rozmiarach, dzięki czemu można dopasować jego wielkość do swoich potrzeb i aspiracji. Użytkowanie jest niedrogie, ponieważ rozpala się go, wykorzystując węgiel drzewny. Generalnie grillowanie kojarzy nam się z tym typem sprzętu. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepsza opcja. Dym wytwarzany podczas pieczenia może być bardzo szkodliwy. Sprawie przyjrzeli się naukowcy z Łodzi. Na podstawie obserwacji i badań laboratoryjnych ustalili, że spożycie 200 gramów kiełbasy przygotowanej na tradycyjnym grillu dostarcza nam o 100 razy więcej benzopirenu, niż 20 wypalonych papierosów!

Jeśli decydujemy się na grillowanie tradycyjną metodą, używajmy do tego specjalnych tacek, a niektóre produkty wręcz owijajmy folią aluminiową, która uchroni je przed działaniem substancji smolistych.

Istotne jest również to, że truje nas już sam dym, wytwarzany przez żarzące się węgle. Według uczonych potraw przygotowanych na tego typu grillu, pod żadnym pozorem, nie powinny spożywać dzieci.

Grile elektryczne

Elektryczne grile to powiew nowoczesności. Ich ogromną zaletą jest to, że nie trzeba ich rozpalać – wystarczy podłączyć do prądu i uruchomić przyciskiem. Nie tworzą dymu, który dusi albo szczypie w oczy. Co więcej: latem można używać ich na zewnątrz, a zimą w domu. To urządzenia, które będą służyć przez cały rok.

Potrawy przygotowane na tego typu urządzeniu będą też zdrowsze. Akcesoria do grili elektrycznych pozwalają na opiekanie potraw na różne sposoby. Możemy zdecydować się na tradycyjną kratę lub np. na rożen, dzięki któremu możemy upiec dokładnie np. kurczaka w całości, uzyskując jednocześnie złocistą, chrupiącą skórkę.

Grile elektryczne łatwo jest również wyczyścić. Nie mamy tu do czynienia ani z sadzą, ani z popiołem. Można więc poszczególne elementy umyć pod bieżącą wodą (chyba że producent zaleca inaczej), bez ryzyka zabrudzenia całej kuchni.

Jak widać, w porównaniu o wiele lepiej wypadają elektryczne grile. Co ciekawe, ta zdrowa zamiana nie ma wpływu na smak przygotowywanych potraw. Warzywa i kiełbaski nadal mogą być tak samo chrupkie i przyrumienione, a ryba aromatyczna i delikatna.

Najlepsze grile elektryczne można kupić w internecie, w sklepach, w których znajduje się również ich dokładny opis. Na szczególną uwagę zasługują sprzęty i akcesoria do grili elektrycznych, które dostępne są w sklepie M-Sell24H.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze