- Nasi podopieczni to dzieci z niepełnosprawnościami, które codziennie podejmują walkę ze swoimi ułomnościami. Robimy zatem wszystko, by nie musiały dodatkowo zmagać się z nadwagą czy otyłością, które niosą za sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne i społeczne - tłumaczy Bożena Młynek, dyrektor "Promyka".
O zdrowotnych konsekwencjach nadwagi i otyłości można pisać dużo - zaczynają od cukrzycy, na nowotworach i chorobach układu sercowo-naczyniowego kończąc. Mniejszą świadomość mamy, jeśli chodzi o konsekwencje społeczne. Powinniśmy jednak zdawać sobie sprawę, że nadwaga i otyłość bardzo często prowadzą do zachwiania samooceny, a w skrajnych przypadkach do depresji i wykluczenia społecznego. Zatem zbędnym kilogramom w "Promyku" mówią stanowcze NIE!
Nowy sprzęt w kuchni to także ulga dla środowiska - przyrządzając potrawy w urządzeniu zużywa sie mniej wody (nawet o 40%), mniej energii - o około 60% i oszczędza produkty (np. mięso po obróbce traci do 10% wagi, podczas gdy tradycyjne gotowanie oznacza stratę do 35%).












Napisz komentarz
Komentarze