Przyszedł czas, by zdobyte umiejętności wykorzystać w praktyce i każde z KGW, przygotowało swoją popisową potrawę związaną z tradycją kulinarną regionu.
Ponadto dominującym czynnikiem w realizacji projektu jest aktywność społeczna i pielęgnowanie tradycji. Dziedzictwo kulinarne to ważny element - jest nieocenioną skarbnicą wiedzy, ponieważ przekazujemy nie tylko historię kuchni, lecz także obyczaje naszych przodków. Przepisy na te pyszne dania staną się podstawą do opracowania książki kulinarnej, która zostanie już wkrótce wydana.
Jak mogliśmy zauważyć, a nawet posmakować panie z kół Gospodyń Wiejskich mają niesamowitą wiedzę i instynkt kulinarny, dzięki temu zabrały nas w sentymentalną podróż po smakach dzieciństwa, odtwarzając dawno zapomniane smaki i zapachy.
Przypomnimy, że projekt pt. „Babki z krzemienia” dofinansowany jest z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Całkowity koszt dofinansowania 2-letnich działań to 258382,00 złotych.






Napisz komentarz
Komentarze