W projekcie brali udział zarówno uczniowie jak też absolwenci SOSW. Dzięki temu działaniu zdobyli dodatkową wiedzę z zakresu produkcji cukierniczej i mają szansę zostać pożądanymi na rynku pracownikami. Beneficjenci uczestniczyli w zajęciach teoretycznych i praktycznych. Wiedza teoretyczna była utrwalana ćwiczeniami, tak aby nauka była nie tylko przyjemna, ale przede wszystkim efektywna. Każdy uczestnik brał czynny udział w ćwiczeniach praktycznych w pracowni gastronomicznej.
Dodatkowym wsparciem dla uczestników kursu było doradztwo edukacyjno-zawodowe, socjoterapia, warsztaty rozwijające kompetencje kluczowe oraz umiejętności uniwersalne niezbędne na rynku pracy.
Kurs zakończył się egzaminem czeladniczym przeprowadzonym przez Izbę Rzemiosł i Małej Przedsiębiorczości w Radomiu. Wszyscy uczestnicy zdali egzamin bez problemu i uzyskali tytuł czeladnika w zawodzie cukiernik. Otrzymali Świadectwo czeladnicze potwierdzające kwalifikacje zawodowe wraz z odpisem w języku angielskim. Dodatkowo czterech uczestników kursu będzie odbywać w wakacje płatne staże w ostrowieckich zakładach pracy.






Napisz komentarz
Komentarze