Tradycyjne drożdże do ciast i wypieków domowych
Świeże drożdże do ciast to tradycyjny sposób na pieczenie lekkich, puszystych wypieków, z którego ludzie korzystają od wieków. Nasze babcie zarabiając ciasto, stosują drożdże świeże do pieczenia pysznych drożdżówek z kruszonką i dobrze wyrośniętych bab wielkanocnych, bułek i chleba. Uwielbiane przez wszystkich pączki z konfiturą, przygotowuje się z zaczynu, a następnie smażony na głębokim tłuszczu i polewa lukrem. Domowe, pulchne racuchy z jabłkami nie powstałyby, gdy nie dodać drożdży do mąki.
Jak zrobić zaczyn stosując drożdże świeże do pieczenia?
Pierwszy krok to zrobienie zaczynu z drożdży. Rozrabia się je w podgrzanym, ale nie gorącym mleku, dodaje cukier i odrobinę mąki, aby miały pożywkę. Całość trzeba dobrze rozetrzeć i odstawić na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien w tym czasie urosnąć i bardzo się spienić. W takiej formie dodajemy świeże drożdże do ciast. Dokładne proporcje zawsze są podane w przepisach i mogą się różnić, w zależności od tego jak dużą porcję ciasta zamierzamy upiec.
Łatwe w użyciu drożdże suche instant
Drożdże suche instant to niewielkie granulki dostępne w sklepach obok innych dodatków do ciast, takich jak proszek do pieczenia, czy cukier waniliowy. Zaletą jest to, że można dodać je do pozostałych składników bez przygotowywania zaczynu, o którym pisaliśmy wcześniej. Doświadczeni cukiernicy twierdzą, że drożdże suche instant najlepiej stosować do ciasta, w którym zawartość cukru jest większa niż 5%. Przyjmuje się jednak, że drożdże instant stosujemy zamiennie ze świeżymi – trzeba tylko zwrócić uwagę na odpowiednie dobranie proporcji. Sprawdzimy to na opakowaniu w opisie, na jaką ilość mąki wystarcza paczka suchych drożdży.
Przeliczanie drożdży świeżych na suszone
Oba rodzaje drożdży dają podobne efekty, jeśli są odpowiednio przeliczone. Przyjmuje się, że 25 g drożdży świeżych odpowiada 7 g produktu instant. Jest to o tyle wygodne, że producenci oferują drożdże instant najczęściej w siedmiogramowe saszetkach, a drożdże świeże są w kostkach po 100 g, a więc ¼ kostki = 1 saszetka. Taka ilość drożdży wystarcza na 500 g mąki. Drożdże suche instant w większych opakowaniach są dostępne w sklepie internetowym z produktami cukierniczymi sugar-craft.pl. Amatorzy wypieków i dekorowania ciast zaopatrzą się tutaj w artykuły cukiernicze i piekarnicze, oraz w profesjonalne akcesoria. To także miejsce, gdzie można podpatrzeć ciekawe rozwiązania, spotkać utalentowanych ludzi z pasją do cukiernictwa artystycznego.






Napisz komentarz
Komentarze