Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 20 grudnia 2025 15:20
Reklama Radio Rekord Świętokrzyskie

Czy różnią się drożdże świeże od drożdży instant? Postaw na odpowiednie rozwiązania do pieczenia

Suche drożdże instant do wypieków to wygodna alternatywa dla świeżych drożdży. Dzięki długiemu terminowi do spożycia, a także ułatwieniu w procesie powstawania zaczynu, cieszą się coraz większą popularnością. Nie trzeba ich trzymać w lodówce tak, jak świeżych. Przygotowując ciasto, pomija się etap rozdrabiania drożdży w mleku i czekania aż zaczną pracować.

Tradycyjne drożdże do ciast i wypieków domowych

Świeże drożdże do ciast to tradycyjny sposób na pieczenie lekkich, puszystych wypieków, z którego ludzie korzystają od wieków. Nasze babcie zarabiając ciasto, stosują drożdże świeże do pieczenia pysznych drożdżówek z kruszonką i dobrze wyrośniętych bab wielkanocnych, bułek i chleba. Uwielbiane przez wszystkich pączki z konfiturą, przygotowuje się z zaczynu, a następnie smażony na głębokim tłuszczu i polewa lukrem. Domowe, pulchne racuchy z jabłkami nie powstałyby, gdy nie dodać drożdży do mąki.

Jak zrobić zaczyn stosując drożdże świeże do pieczenia?

Pierwszy krok to zrobienie zaczynu z drożdży. Rozrabia się je w podgrzanym, ale nie gorącym mleku, dodaje cukier i odrobinę mąki, aby miały pożywkę. Całość trzeba dobrze rozetrzeć i odstawić na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien w tym czasie urosnąć i bardzo się spienić. W takiej formie dodajemy świeże drożdże do ciast. Dokładne proporcje zawsze są podane w przepisach i mogą się różnić, w zależności od tego jak dużą porcję ciasta zamierzamy upiec.

Łatwe w użyciu drożdże suche instant

Drożdże suche instant to niewielkie granulki dostępne w sklepach obok innych dodatków do ciast, takich jak proszek do pieczenia, czy cukier waniliowy. Zaletą jest to, że można dodać je do pozostałych składników bez przygotowywania zaczynu, o którym pisaliśmy wcześniej. Doświadczeni cukiernicy twierdzą, że drożdże suche instant najlepiej stosować do ciasta, w którym zawartość cukru jest większa niż 5%. Przyjmuje się jednak, że drożdże instant stosujemy zamiennie ze świeżymi – trzeba tylko zwrócić uwagę na odpowiednie dobranie proporcji. Sprawdzimy to na opakowaniu w opisie, na jaką ilość mąki wystarcza paczka suchych drożdży.

Przeliczanie drożdży świeżych na suszone

Oba rodzaje drożdży dają podobne efekty, jeśli są odpowiednio przeliczone. Przyjmuje się, że 25 g drożdży świeżych odpowiada 7 g produktu instant. Jest to o tyle wygodne, że producenci oferują drożdże instant najczęściej w siedmiogramowe saszetkach, a drożdże świeże są w kostkach po 100 g, a więc ¼ kostki = 1 saszetka. Taka ilość drożdży wystarcza na 500 g mąki. Drożdże suche instant w większych opakowaniach są dostępne w sklepie internetowym z produktami cukierniczymi sugar-craft.pl. Amatorzy wypieków i dekorowania ciast zaopatrzą się tutaj w artykuły cukiernicze i piekarnicze, oraz w profesjonalne akcesoria. To także miejsce, gdzie można podpatrzeć ciekawe rozwiązania, spotkać utalentowanych ludzi z pasją do cukiernictwa artystycznego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze