Doświadczenie a przede wszystkim dobra współpraca z ośrodkami pomocy społecznej oraz organizacjami pozarządowymi, sprawiła, że obecna edycja unijnego Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej zakończy się na miesiąc przed oficjalnym finałem. Maria Adamczyk prezes Świętokrzyskiego Banku Żywności podkreśla, że to efekt codziennej pracy pracowników banku, którzy pracowali nawet w czasie ostrych restrykcji sanitarnych.
O skali wysiłku świadczy waga przyjętej żywności oraz jej wartość. Okazuje się, że podczas trwającego od końca ubiegłego roku programu, kilkuosobowa załoga Świętokrzyskiego Banku Żywności przyjęła do magazynów a następnie rozdzielili wśród ośrodków pomocy społecznej i organizacji pozarządowych prawie tysiąc ton artykułów spożywczych.
Jak podliczono, Świętokrzyski Bank Żywności w Ostrowcu dociera z pomocą do około 30 tysięcy osób z całego województwa świętokrzyskiego. A stale współpracuje z ponad 200 organizacjami pozarządowymi zajmujących się m.in. działalnością charytatywną, które przekazują żywność potrzebującym.







Napisz komentarz
Komentarze