Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
sobota, 13 grudnia 2025 17:09

Sezon na borówki amerykańskie w pełni!

Ten owoc robi coraz większą furorę wśród smakoszy, także w Świętokrzyskiem. Aromatyczne owoce borówki amerykańskiej są nie tylko smaczne, ale zawierają również dużo cennych wartości odżywczych i składników korzystnych dla zdrowia, dlatego są polecane szczególnie przez dietetyków.

Najsmaczniejsze są te świeże, prosto z krzaka, z własnego ogrodu lub od plantatorów, którzy coraz częściej dostarczają borówki bezpośrednio do konsumentów.

Jednym z nich jest pan Tomasz Wiech z gminy Zagnańsk. Uprawą tego owocu zajmuje się już od blisko 20 lat. Zaczynał od 200 krzaczków, a dziś ma ich 3 tysiące, na prawie hektarowej plantacji.

- W tym roku jest u mnie wyjątkowy urodzaj borówki w porównaniu do ostatnich lat. Mimo przymrozków i suszy jest dużo dorodnych owoców, które zbieram od lipca i pewnie jeszcze w sierpniu ich nie zabraknie - mówi plantator, który uprawia trzy popularne odmiany, cenione za swoje walory smakowe i plonowanie. To Duke, Bluecrop i Chandler.

- Borówkę najlepiej przechowywać w lodówce, wtedy dłużej zachowuje świeżość i jędrność, nawet do 2 tygodni - radzi miłośnikom tych owoców pan Tomasz Wiech.

Owoce borówki amerykańskiej uznawane są za polskie superfood ze względu, na liczne właściwości prozdrowotne co potwierdza dietetyk Daria Wawrzycka ze Świętokrzyskiego Centrum Matki i Noworodka w Kielcach.

- Już garść borówek dziennie pozwoli zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, wielu nowotworów i poprawić ogólny stan zdrowia - mówi. - Borówka amerykańska jest przede wszystkim bogata w antyoksydanty, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami i wspierają układ odpornościowy. Może wspomagać zdrowie serca, obniżając poziom złego cholesterolu i poprawiając ciśnienie krwi. Dodatkowo, regularne spożywanie borówek może poprawić pamięć i funkcje poznawcze, co jest szczególnie ważne dla starszych osób. Warto też podkreślić, że jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co korzystnie wpływa na trawienie i utrzymanie prawidłowej wagi - opowiada dietetyczka.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze