Grzyboznawcy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kielcach służą bezpłatną pomocą od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00–14:00. Oceniają oni świeże, dobrze wykształcone grzyby – tylko na podstawie cech zewnętrznych. Aby uzyskać opinię specjalisty, należy przynieść całe owocniki (kapelusz i trzon), najlepiej nie później niż 48 godzin po zbiorze i przechowywane w chłodzie (do 10°C).
Grzyboznawca określi, czy przyniesione grzyby są jadalne, niejadalne, czy trujące. Taka ocena może uratować zdrowie, a nawet życie. Warto pamiętać, że nie są przyjmowane grzyby przetworzone, zapleśniałe ani nasiąknięte wodą.
Jeśli nie mamy możliwości dotarcia do stacji, dobrym źródłem informacji może być atlas grzybów – zawiera on szczegółowe opisy gatunków, zdjęcia oraz informacje o ich występowaniu. Jednak nawet najlepszy atlas nie zastąpi wiedzy i doświadczenia specjalisty.
Przed wyruszeniem do lasu warto zapamiętać tych kilka rad:
- Ubierz się odpowiednio – długie nogawki, peleryna, kalosze i kapelusz to podstawa.
- Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka, nigdy do foliowej torby.
- Zawsze używaj nożyka i dokładnie oczyszczaj grzyby już w lesie.
- Zabierz ze sobą środek odstraszający owady – zabezpieczy Cię przed kleszczami i komarami.
Pamiętaj lepiej zapytać niż ryzykować. Jeśli nie masz stuprocentowej pewności, nie jedz danego grzyba. W razie wątpliwości – skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną. Fachowiec pomoże Ci rozwiać wszelkie wątpliwości.






Napisz komentarz
Komentarze