Zapach pączków dziś w ZS nr 1 unosi się na wszystkich korytarzach i we wszystkich salach lekcyjnych. Nic dziwnego już od godziny 7.00 uczniowie ostrowieckiego "Ekonomika"- w fartuchach, zwarci i gotowi wypełnili swoją szkolną kuchnie; czyli miejsce praktycznej nauki zawodu i smażą pączki. Przepis na ciasto to sprawdzona receptura, nadzienia różne; z dżemem różanym, konfiturami czy powidłami. Nie brak też oponek.
- Największą popularnością cieszą się te z nadzieniem różanym, chociaż te z powidłami też mają wielu fanów - mówi Karol, uczeń szkoły.
Wyrabianie i smażenie pączków w praktyce daje uczniom możliwość zdobycia cennego doświadczenia cukierniczego. Pączki smażyli uczniowie trzech klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Nad całym procesem czuwała dziś m.in. Bożena Filipczak, nauczyciel zawodu. Młodzież ceni sobie takie zajęcia.
- Przez praktykę możemy się najwięcej nauczyć, tym bardziej, że prowadzona jest ona pod okiem naszych nauczycieli - podkreślają uczniowie.
Uczniowie "Ekonomika" pączki smażą, ale jak się okazuję jedzą ich mało. Jak mówią cały dzień patrzenia na słodkości może spowodować, że ochota na pączki nawet w "Tłusty Czwartek" przechodzi.
Redakcja Radia Rekord jest innego zdania, a pączki podarowane od uczniów "Ekonomika" smakowały nam wyjątkowo.








Napisz komentarz
Komentarze