Potrzebne będzie: 1 kg mąki, 10 dkg drożdży, 15 dkg cukru, 0,5 litra mleka, 7 żółtek, 1 całe jajko, 10 dkg masła, 2 cukry waniliowe, szczypta soli, 1 kieliszek spirytusu, do smażenia olej plus smalec.
Na rozczyn mieszany: 3 łyżki mleka ciepłego, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki, 10 dkg drożdży. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtko i jajko oraz cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ucieramy mikserem na puszystą masę. Mleko grzejemy żeby było ciepłe, masło roztapiamy i lekko studzimy. Do utartych jaj wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Mieszamy, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy.
Sekretem pulchnego ciasta jest między innymi wielokrotne bicie go wałkiem z różnych stron, dla napowietrzenia. Następnie dodajemy roztopiony tłuszcz. Pod koniec wyrabiania dodajemy spirytus. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Placek rozwałkowujemy na około 1 cm. Wykrawamy krążki i na to nakładamy powidło.
Sekretami na pączki idealne podzieliły się panie Irena Kotwica, Barbara Kita i Edyta Bednarz z KGW Serbinowianki tutaj:






Napisz komentarz
Komentarze