Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu Radio Rekord onair Radio Rekord onair
niedziela, 14 grudnia 2025 02:56

Henryka Staroszczuk: Dobry pączek, to pączek z naturalnych składników

Dziś najbardziej tłusty dzień w roku – tłusty czwartek. Święto łasuchów, którzy prześcigają się w ilości zjedzonych pączków, faworków, racuchów i innych słodkości ma długą tradycję. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą ze średniowiecza - wtedy przed nadejściem wielkiego postu ludzie opróżniali swoje spiżarnie z owoców, cukru i tłuszczów. Symbol Tłustego Czwartku - pączek dawniej nadziewany był głównie słoniną, czy boczkiem. Teraz ma słodkie wnętrze. Polane lukrem, posypane cukrem – dziś sklepy oferują ich całe mnóstwo. Dla tych, którzy postawią jednak na domową produkcję mamy sprawdzoną radę. O tym, jak przygotować okrągły przysmak mówiła w porannym Studiu Lokalnym Radia Rekord na 89,6 FM Henryka Staroszczuk w KGW Magonie.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Chcemy, żeby nasze publikacje były powodem do rozpoczynania dyskusji prowadzonej przez naszych Czytelników; dyskusji merytorycznej, rzeczowej i kulturalnej. Jako redakcja jesteśmy zdecydowanym przeciwnikiem hejtu w Internecie i wspieramy działania akcji "Stop hejt".
 
Dlatego prosimy o dostosowanie pisanych przez Państwa komentarzy do norm akceptowanych przez większość społeczeństwa. Chcemy, żeby dyskusja prowadzona w komentarzach nie atakowała nikogo i nie urażała uczuć osób wspominanych w tych wpisach.

Komentarze